Panouri solare, pe noua clădire a CJ Timiş

7Comentarii
Panouri solare, pe noua clădire a CJ Timiş
TIMIŞOARA – Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Timiş, Marius Popovici, a avut, ieri, o întâlnire cu Fabian Voicu, reprezentant al societăţii Viessmann România, pentru a discuta pe marginea proiectului de înfiinţare a unui birou de informare a publicului şi consiliilor locale.

S+a discutat despre tehnologiile moderne de utilizare a surselor neconvenţionale de energie. Proiectul a fost propus de către Marius Popovici în plenul din 30 octombrie 2006. Acest birou va avea ca scop informarea corectă atât a autorităţilor locale, cât şi a populaţiei asupra surselor de energie neconvenţionale/regenerative. Printre acestea se numără: energia solară (solare termice, solare fotovoltaice), energia geo-termală (energia pământului) şi bio-masa/bio-gaz.

Pompele de căldură – o soluţie

Acum se caută din ce în ce mai mult metode neconvenţionale de a produce energia. Culmea, acestea sunt de multe ori şi mai ieftine decât cele clasice şi mai… ecologice. În urma întâlnirii, a rezultat că, în principiu, societatea Viessmann este de acord cu un sprijin acordat CJ Timiş în înfiinţarea acestui birou, urmând ca datele concrete să fie discutate în scurt timp. Utilizarea unor astfel de echipamente devine interesantă în România, în perspectiva subvenţionării acestora de către Guvernul României, care, în conformitate cu prevederile Uniunii Europene, are obligaţia de a promova aceste tehnologii. Popovici va lua legătura cu Ministerul Mediului şi Ministerul Economiei şi Finanţelor, în acest sens. Una din soluţiile de utilizare a energiilor neconvenţionale sunt pompele de căldură. Actualmente, în ţară funcţionează aproximativ 100 de pompe de căldură, la utilizatori industriali şi casnici pentru încălzirea spaţiilor şi a apei calde menajere (şcoli, hoteluri, sere, hale industriale, spaţii comerciale, locuinţe etc.). În prezent, utilizatorul casnic mai are reţineri în ceea ce priveşte noile tehnologii, preferând variantele convenţionale de producere de energie.

Apă caldă… de la soare

Marius Popovici va propune, în viitorul plen, un proiect de hotărâre privind înfiinţarea acestui birou. Şi, dacă tot a discutat despre acest capitol al energiilor alternative, în cadrul întâlnirii a fost discutată şi posibilitatea dotării noului corp de clădire al CJ Timiş (care se înalţă în spatele vechii clădiri a Palatului Administrativ) cu o instalaţie de preparare a apei calde menajere cu ajutorul energiei solare (tuburi termice), posibilitate propusă de către consilierul judeţean Viorel Sasca. Firma Viessmann s-a oferit să realizeze o simulare raportată la consumurile prevăzute în proiectul existent al instalaţiei termice, urmând să propună soluţia tehnică aferentă, care ar duce la o reducere estimativă a consumului de gaz cu aproximativ 60 la sută pe an şi să facă o ofertă de preţ avantajoasă pentru o asemenea instalaţie.
Adrian PANDURU
SURSA; Ziua de Vest7Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor