Pacientii timiseni trebuie sa se organizeze daca vor sa aiba un cuvant de spus

Pacientii timiseni trebuie sa se organizeze daca vor sa aiba un cuvant de spus
„Se decide pentru noi, fără noi şi pe banii noştri”, spune Cezar Irimia, preşedintele Coaliţiei Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România, iar dr. Şerban Negru, coordonator al Asociaţiei OncoHelp Timişoara crede că, pentru a fi ascutaţi, pacienţii trebuie să se organizeze: ”eu, dacă aş fi pacient şi aş vrea să fiu ascultat, m-aş organiza în primul rând”.

Forumul Naţional al Asociaţiilor de Pacienţi, organizat la finalul săptămânii trecute de către Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice (COPAC) din România în parteneriat cu Colegiul Medicilor din România au subliniat problemele cu care se confruntă pacienţii români. „Un procent de 10% dintre pacienţi au renunţat la tratament din cauza măsurilor luate de autorităţi în 2010. Pacienţii români au cea mai mică rată de compensare a medicamentelor din Europa – un procent de 59%, în vreme ce media în Europa este de 81%. Pacienţii nu au nici un cuvânt de spus în forurile decizionale din sănătate” . Printre problemele semnalate de reprezentanţii asociatiilor se numără lipsa tratamentului curent, lipsa prevenirii şi screeningului, sărăcia și zonele defavorizate, educaţia scăzută a pacienţilor, lipsa medicilor din multe zone, lipsa controlului banilor in Sistemul de Sanatate, plafoanele impuse de CNAS, procedurile birocratice greoaie, sistemul sanitar politizat.

“Cred că ceea ce ar trebui să facă pacienţii, nu doar cei din Timiş, ci toţi, ar fi să se organizeze. Puterea cuiva este dată de felul în care se organizează. Asociaţia femeilor cu cancer de sân din Timişoara, singura pe care o cunosc, dar nu şi singura care, poate funcţionează, are în prezent 70 de membre active„ , precizează dr. Şerban Negru, preşedintele Asociaţiei OncoHelp, reprezentant în COPAC. Pe de altă parte, Cezar Irimia a adăugat că „vor fi făcute presiuni şi memorii pentru ca pacienţii să ajungă să fie şi ei reprezentaţi în forurile de sănătate care decid pentru ei, fără ei şi pe banii noştri”.

Delia S. Barbu0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !


Regulament de plasare a anunturilor