Ortodocşii îl sărbătoresc azi pe Sfântul Gheorghe

2Comentarii
Ortodocşii îl sărbătoresc azi pe Sfântul Gheorghe
TIMIŞOARA – Peste un milion de persoane îşi sărbătoresc astăzi ziua numelui. Statisticile arată că 1.125.000 de români, adică 5% din populaţia ţării poartă numele de Gheorghe sau derivate ale acestuia.

Chiar dacă l-au prăznuit deja pe Sfântul Gheorghe de Florii şi nu astăzi, conform calendarului, timişorenii sunt aşteptaţi în număr mare la bisericile din oraş. Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruinţă, s-a născut în Capadocia, către sfârşitul secolului al IV-lea. Rămas fără tată de la o vârstă fragedă, s-a mutat împreună cu mama sa în Palestina, unde aveau o moştenire. În timpul împăratului roman Diocleţian (284-305), s-a înrolat în armata romană, unde a devenit în scurtă vreme renumit pentru forţa, priceperea şi vitejia lui în luptă, încât a fost ridicat la rang de ofiţer în garda imperială. În 303, Diocleţian a emis un edict de persecuţie a creştinilor, care a declanşat un imens val de arestări, torturi, crime, toate sub lozinca imperială „Numele creştinilor să fie şters”. Aflat în preajma împăratului, Sfântul Gheorghe şi-a mărturisit de bună voie credinţa în Hristos. Uimit de curajul soldatului său, Diocleţian l-a trimis la închisoare, unde a fost supus la torturi groaznice, chinuit cu lespezi de piatră pe piept, bătut cu vine de bou, aruncat în groapa cu var, toate acestea pentru a se lepăda de Hristos. Sfântul Gheorghe a dovedit însă o credinţă puternică, în toiul chinurilor mărturisindu-şi dragostea faţă de Dumnezeu, încât mulţi dintre cei ce-l priveau credeau că numai o putere supranaturală îl ţine în viaţă. În cele din urmă, nereuşind să-l facă să renunţe la credinţă, Diocleţian l-a condamnat la moarte prin decapitare, sentinţa fiind executată în 23 aprilie 303. Sfântul Gheorghe este unul dintre cei mai îndrăgiţi sfinţi ai Bisericii, atât în Răsărit, cât şi în Apus, fiind un simbol al bărbăţiei şi al jertfei pentru Hristos. În icoane este înfăţişat călare, purtând o suliţă şi ucigând un balaur, expresie a unei legende răspândite despre una dintre isprăvile sale dinainte de martiriu. În Biserica Ortodoxă, Sfântul Gheorghe este considerat patronul spiritual şi protectorul armatei.2Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor