Organistul Jean Galard concerteaza la Dom, in Timisoara

De Simona Popovici Donici
Organistul Jean Galard concertează la Dom, in Timisoara
Organistul Jean Galard concertează la Dom, in Timisoara
Un redutabil organist din Paris cântă astă-seară la Timişoara. Profesorul Jean Galard  este unul dintre cei mai importanţi invitaţi în cadrul ediţiei  2012 a Festivalului Timorgelfest şi, pe lângă recitalul de la Dom, oferă cursuri de orgă şi improvizaţie tinerilor muzicieni.

Un nou concert din ciclul celor incluse în festivalul Timorgelfest 2012 va avea loc în această seară de duminică 7 octombrie 2012, de la ora 20, în Domul Romano-catolic din Piața Unirii. Solistul organist este profesorul Jean Galard din Paris, un eminent interpret, el cântând nu doar la orgă, ci şi la pian, trompetă, flaut, vioară şi harmonium. El este şi un pedagog de excepţie în domeniu şi un prolific compozitor.

„După ce în această dimineaţă,  în Aula Magna UVT,  a susţinut un curs de orgă, luni 8 octombrie, între  orele 10 – 13, în sala Orpheum de la Facultatea de Muzica, va oferi un curs de improvizație pentru muzicienii, studenții și elevii interesati de subiect, apoi între orele  17 -20, va conduce un nou master-class de orgă în Aula Magna de la UVT. Participanții activi vor primi diplome. Cursurile sunt gratuite. Jean Galard a început studiile clasice împreună cu studiul orgii la profesorul Noëlie Pierront. A obţinut o bursă Capes d’Education Musicale, mai apoi un premiu I în anul 1975 la Conservatoire National Supérieur de Musique de Paris la clasa profesorului Rolande Falcinelli.A studiat improvizaţia cu profesorul Jean Langlais. Este şaureat al concursurilor:Tournemire des Amis de l’Orgue din Paris, în anul 1970 ; la Concoursul International de Improvizație la Orgă din Lyon in anul 1974, laureat cu premiul Prix Maurice-Duruflé, la Concursul de Improvizatie al asociației Amis de l’Orgue din Paris în anul 1979 ; laureat al fundațiilor Yves Brieux-Ustarritz în anul 1976 și al Fondation de France în anul 1998 (Prix Charles-Oulmont). Este titularul orgii din Collège des Jésuites din Paris între anii 1967 și 1982, organist titular al orgii din Eglise Saint-Médard din Paris depă anul 1973, al marii orgi din Catedrala din Beauvais după anul 1979. Este profesor de orgă și improvizație la Schola Cantorum din Paris (1980-1990), și la Conservatoire de Beauvais precum și la Conservatoarele din sectoarele 6 și 14 din Paris, din anul 1979. Este membru al Comisiei Orgilor din Ville de Paris. Cariera sa se împarte între serviciile liturgice, profesorat, compoziție (cu lucrări editate la Editura Combre), concerte și înregistrări. Ca solist a avut recitaluri și concerte cu orchestre, cum ar fi l’Orchestre de Paris sau l’Opéra Bastille, cu diferite instrumente muzicale ( flaut, vioară, trompetă, pian și harmonium). A concertat în lumea întreagă de la America de Nord în Cile, Argentina, Europa, Islanda, Malta, Finlanda, Israel.

În anul 1981 a înregistrat opera organistică a lui Anton Bruckner, împreună cu celebra sonată pentru orgă de Julius Reubke în premieră mondială, opera organistică a lui Dynam-Victor Fumet și Raphaël Fumet (1979), Jacques Chailley (1991). Discografia sa conține lucrări de Charles Koechlin (2004), L’Art de la fugue (pentru orgă și instrumente de suflat) Johann Sebastian Bach (2006), piese de orgă și transcripții pentru orgă de Anton Bruckner, interpretate pe orga mare din Catedrala din Beauvais (2007)”, subliniază prof.dr. Felician Roşca, directorul Festivalului Timorgelfest.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !


Regulament de plasare a anunturilor