Oradea licitează salubrizarea separat de Judeţ

De Cristina Ghilea
Oradea licitează salubrizarea separat de Judeţ
Primarul Bolojan a primit de la Consiliul Judeţean Bihor „pohta ce-a pohtit” şi Oradea îşi va organiza singură, separat de ADI Ecolect, licitaţia pentru atribuirea salubrizării şi deszăpezirii.

Peste 500 milioane lei este miza financiară a concesionării serviciului de public de salubrizare în Oradea, pentru viitorii opt ani. După mai multe luni de presiuni pe CJ Bihor şi ieşiri publice critice la adresa lentorii cu care se derulează procedura de atribuire derilată de Judeţ, administraţia Bolojan a ajuns, luna aceasta, să îşi voteze, în Consiliul local, separarea de ADI Ecolect pe partea de atribuire a contractului pentru Oradea. În repetate rânduri, primarul Ilie Bolojan a insistat că oraşul va avea zero control asupra calităţii serviciilor prestate de operator dacă nu este semnatar direct al contractului.

Contractul de salubrizare are, de fapt, trei componente distincte – salubrizarea stradală şi deszăpezirea, servicii plătite direct de Primărie şi salubrizarea menajeră, achitată de populaţie către RER, cu implicarea Primăriei doar pe partea de control a calităţii respectiv de verificare a reclamaţiilor.

Un calcul sumar arată că oraşul plăteşte anual servicii de salubrizare stradală şi deszăpezire de aproximativ 16 milioane de lei – în intervalul 2008 – 2017, RER a încasat de la Primărie aproximativ 144 milioane lei.

„Noi vom demara procedura de achiziţie separat de cea a Judeţului, după ce proiectele votate primes număr şi trec de controlul de legalitate. Oferta trebuie să stea 30 de zile pe SEAP, deci în 45 de zile am putea avea deja primii ofertanţi”, spune Mircea Stejerean, şeful Serviciului Servicii Publice din Direcţia Tehnică.

Tentativă de facturare la mc

Caietul de sarcini votat în Consiliul local prevede calculul în mc al cantităţilor de deşeuri colectate de la populaţie, faţă de măsura „pe persoană” aplicată acum în facturile emise de RER Vest către orădeni. „Încercăm, cu contractul viitor, să introducem facturarea în funcţie de volum, ca într-un final să se ajungă la plata facturii în funcţie de consum. Vom vedea dacă se poate sau nu aplica. Şi în licitaţia cu RER-ul am avut prevăzută cantitatea la mc dar ulterior s-a convenit să facem o medie şi să se plătească factura pe persoană”, precizează Stejerean.

Primăria are răzag până la începutul anului viitor să desemneze un operator de salubrizare, contractul cu RER VEST expiră în ianuarie 2020.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !


Regulament de plasare a anunturilor