Opriti bullying-ul sau desfiintati recreatiile! Psihiatru din Timisoara: sunt copii care ajung sa spuna: Imi doresc sa mor

De Adrian Panduru
Reactualizat la:
14Comentarii
Opriti bullying-ul sau desfiintati recreatiile! Psihiatru din Timisoara: sunt copii care ajung sa spuna: Imi doresc sa mor
© Foto: Salvati Copiii
Opriți bullying-ul sau desființați recreațiile este mesajul campaniei inițiate de organizația Salvați Copiii. Cum se manifestă bullying-ul? Bullying-ul are loc atunci când, spre exemplu, în recreații, copiii sunt umiliți, agresați fizic sau verbal, în mod repetat de către colegii lor. Acest lucru se întâmplă mai ales în recreații, iar Timișul este pe locul trei într-un top al violenței în școli. Copiii umiliți suferă adevărate traume.

Agresiunea fizică sau verbală în școli este o realitate, iar unii copii (nu puțini) au mult de suferit de pe urma umilinței pe care trebuie să o îndure din partea celorlalți colegi. Bullying-ul are loc mai ales atunci când adulții lipsesc „din zonă”, iar un mediu unde se desfășoară cel mai des astfel de agresiuni este școala. Sunt situații în care copiii refuză să meargă la școală din cauza faptului că ceilalți colegi își bat joc de ei, le iau ochelarii sau banii de buzunar.

Conform studiului Salvați Copiii, unul din patru copii a fost umilit în fața colegilor, iar trei din zece copii sunt amenințați cu bătaia sau lovirea.

„Ținta noastră este fenomenul bullying, agresivitate sau violență în rândul anilor de școală, în rândul elevilor. Ne-am confruntat ani de zile cu severitatea unor soluții extreme ale copiilor afectați de acest fenomen. Trei din 10 copii sunt excluși de către colegi”, a spus doctorul Mihai Gafencu, președintele Salvați Copiii România.

A fost creat un site special al campaniei, unde puteți afla informații despre bullying, dar și modalități de contact în cazul în care știți o situație de bullying sau sunteți chiar ținta unei astfel de agresiuni repetate.

Bullying-ul este în general caracterizat ca un comportament agresiv, intenționat, menit să provoace suferință și care implică întotdeauna un dezechilibru de putere și tărie între agresor și victimă și se manifestă repetitiv, regulat, într-un grup de copii.

Pentru semestrul I al anului școlar 2016-2017, datele culese de Agenția Națională pentru Egalitatea de Șanse între Femei și Bărbați de la inspectoratele școlare județene clasează Timișul pe locul trei în țară în ceea ce privește cazurile de violență în școli, cu 596 de cazuri, pe primul loc fiind Bucureștiul, iar, pe doi, Brașovul.

Conform doctorului Mihai Gafencu, Timișul este pe acest loc deoarece cel mai vestic județ al țării rapoetează aceste cazuri de violență în școli și încearcă să le combată, în timp ce reprezentanții altor județe nu le menționează în statistici.

„Săptămânal, la cabinet, văd unul sau doi copii care sunt victime ale acestui fenomen în școală. La 10-12 ani sunt copii care ajung să spună: <<Îmi doresc să mor, nu mai pot să suport această situație>>. Resursele în școală sunt destul de puține, ar fi nevoie ca aceste situații să se rezolve la școală. De cele mai multe ori copiii nu au probleme acasă, nu provin din familii dezorganizate”, a spus medicul psihiatru Anda Jurma.

 14Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor