Operatie de cancer de prostata cu robotul, la Spitalul Judetean. Doctorii cer bani Ministerului Sanatatii pentru materialele sanitare

De Adrian Panduru
Reactualizat la:
2Comentarii
Operatie de cancer de prostata cu robotul, la Spitalul Judetean. Doctorii cer bani Ministerului Sanatatii pentru materialele sanitare
© Operatie de cancer de prostata cu robotul, la Spitalul Judetean (foto:arhiva)
La începutul lunii iulie, la Spitalul Judeţean Timişoara s-a realizat prima operaţie cu cel mai performant robot chirurgical din Estul Europei. Acum a venit rândul unui alt tip de operaţie cu acest robot – cea de cancer de prostată. Operaţiile însă costă destul de mult…

Prima operaţie cu acest robot a fot făcută în 8 iulie, în cazul unui cancer de rect. Acest aparat are o mai mare fineţe şi acurateţe decât mâna unui chirurg. ”Mâna” acestui robot nu tremură, nici în cele mai stresante situaţii. Robotul Da Vinci este un telemanipulator. Chirurgul, pe consolă, operează cu ajutorul acestui sistem care are o componentă mecanică, dar şi una informatică extrem de sofisticată şi poate opera un pacient aflat la o anumită distanţă – poate fi la doi metri sau la 11.000 de kilometri. Robotul are pentru chirurgul de la consolă vedere tridimensională, vizibilitate, detaliile anatomice sunt văzute cu o mai mare acurateţe, disecţia se face cu mai mare fineţe.

„Astăzi s-a făcut o nouă operaţie, în cazul unei afecţiuni de cancer de prostată. Este un robot de ultimă generaţie, de la Viena încoace un robot de o asemenea performanţă nu există. Proiectul se numeşte Robocape”, a spus Lazăr Fulger, coordonatorul Clinicii II Chirurgie.

Joi, la Spitalul Judeţean Timişoara, a fost operat un pacient de 62 de ani diagnosticat cu cancer de prostată, a cărui intervenţie a decurs fără niciun fel de incidente. Luni, probabil, acest pacient va fi externat.

„Cancerul de prostată este a doua cauză de mortalitate de cancer la bărbaţi. Aceşti pacienţi operaţi de cancer de prostată, în afară de faptul că sunt operaţi chirurgical trebuie să fie după intervenţie continenţi urinar, să nu piardă urină şi integritatea funcţiei sexuale. Este ultimul model de robot de pe piaţă care există, permite efectuarea unor operaţii extrem de precise. În Spitalul Judeţean Timişoara reuşim să folosim cât se poate de constructiv şi civilizat acest suport, mai multe servicii”, a spus Viorel Bucuraş, şeful Clinicii de Urologie de la Spitalul Judeţean Timişoara.

Valoarea proiectului este de 19 milioane lei, care presupune nu doar costul robotului, ci și un laborator de studii urodinamice pentru diagnostic, dar şi alte dotări. Iar pentru că instrumentele şi materialele sanitare costă aproximativ 3.000-4.000 de euro pentru o operaţie, reprezentanţii Spitalului Judeţean Timişoara cer Ministerului Sănătăţii reintroducerea finanţării pentru programul de chirurgie robotică, care a fost întrerupt în 2013. Prin acest demers, prin acest program, s-ar putea asigura materialele sanitare necesare operaţiilor cu acest robot.

„Am informaţii certe că şi centrul din Cluj a trimis o notă de fundamentare către Ministerul Sănătăţii pentru a justifica aceste cheltuieli. Prin acest program se decontează materialele necesare chirurgiei robotice – o operaţie costă în jur de 3.000-4.000 de euro”, a spus Marius Craina, managerul Spitalului Judeţean Timişoara.

Robotul are instrumente mai versatile decât chirurgia laparoscopică, are un cap care reproduce mişcările mâinii umane. Disecţia în spaţii strâmte, exemplu pelvisul, rezecţia de rect se face cu mai mare precizie. Gesturi mai precise sunt făcute de un chirurg ceva mai relaxat, aici chirurgul stă comod pe scaun, priveşte şi vede tridimensional. Operaţiile robotice sunt rezervate în primul rând pelvisului pentru că e un spaţiu strâmt şi nervii care asigură funcţia sexuală şi urinară sunt forte sensibili, dar şi operaţii la cancer de prostată.

Robotul achiziţionat este parte a unui proiect mai mare, în valoare de 4 milioane de euro. Preţul acestuia ajunge la suma de 1,5 milioane de euro. Suma de 4 milioane de euro este destinată pentru întreg proiectul pe cinci ani de zile, pentru toate laboratoarele. Este vorba de un proiect european de cercetare, prin care au fost accesaţi banii.

„Ideea acestui proiect a început acum cinci ani de zile, când am avut primele tatonări în încercarea de a obţine dotarea spitalului cu un robot chirurgical. Datorită restricţiilor financiare de la finalul anului 2010 acest lucru nu s–a putut înfăptui. În urmă cu doi ani am pornit un proiect pe cercetare, finanţat de Uniunea Europeană şi Guvernul României. Clinica a doua Chirurgicală şi-a dorit să păşească pe această treaptă a operaţiilor minim invazive”, mai spune Lazăr Fulger.

Robotul este o componentă a unui proiect mult mai complex, care presupune un laborator complet de endoscopie, de urodinamică şi alte laboratoare şi dotări. Cu achiziţionarea acestui robot, Timişoara devine al treilea centru de chirurgie robotică din România, primul fiind cel de la Bucureşti, condus de Irinel Popescu, iar al doilea, la Cluj.

Proiectul de cercetare se desfăşoară prin Universitatea de Medicină şi Farmacie din Timişoara, care este de fapt titularul proiectului. Banii pentru operaţii nu vin de la Casa de Asigurări, cel puţin deocamdată, ci vor veni dintr-un alt proiect european, pe care cei de la Timişoara îl accesează pentru a plăti materialele necesare intervenţiei. Practic, la Timişoara aceste operaţii se vor face cu bani din proiect, care a și creat infrastructura.

„Pe această infrastructură am creat un al doilea proiect, cu termen la sfârşit de august, în care temele de cercetare sunt detaliate şi solicităm finanţarea pentru instrumentele de unică folosinţă. Vom participa la această competiţie pentru finanţarea pentru următorii doi ani cu instrumentalul necesar, cu reactivi. Avem deja infrastructura. Încercăm să facem una-două operaţii pe săptămână”, spune Lazăr Fulger.

La Timişoara, pacienţii care vor fi operaţi vor fi selectaţi pentru atingerea obiectivelor studiului, cercetarea se întinde pe cinci ani de zile. Selectarea se va face direcţionând majoritatea operaţiilor pe cancerul de rect şi cancerul de prostată şi se va încerca introducerea pe listă şi a cancerului de col uterin.

Articole pe aceeași temă:

Premiera medicala – prima operatie cu un robot chirurgical la Timisoara – unic in Estul Europei

Robot ultraperformant la Spitalul Judetean Timisoara, cu o precizie in operatii de suta la suta

Robot ultraperformant, destinat interventiilor chirurgicale minim invazive, la Spitalul Judetean Timisoara2Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor