OMV ne-a oprit gazul! Timisoara ramane fara caldura si apa calda

180Comentarii
OMV ne-a oprit gazul! Timisoara ramane fara caldura si apa calda
Situaţie gravă la Timişoara, în prag de iarnă. Reprezentanţii companiei locale de termoficare Colterm anunţă din nou oprirea furnizării încălzirii şi apei calde de consum în municipiu, din cauza unei datorii de 13 milioane de lei la principalul furnizor de combustibil, OMV Petrom Gas. Conducerea Colterm acuză OMV-ul de rea-voință.

Directorul general al Colterm, Aurel Matei, a afirmat că în data de 24 noiembrie 2010, adica miercuri, SC OMV Petrom Gas SRL a transmis un anunţ de sistare a furnizării gazelor naturale pentru societatea pe care o conduce, începând cu data de 25 noiembrie 2010, ceea ce înseamnă oprirea furnizării încălzirii şi apei calde de consum în municipiul Timişoara începând de joi. Asta înseamnă că timişorenii racordaţi la sistemul centralizat vor rămâne în frig şi fără apă caldă începând de joi.

„Furnizarea gazului s-a oprit în jurul orei 16.00. Oamenii nu vor mai beneficia de apă caldă, iar sistarea încălzirii probabil se va resimţi în cursul nopţii, în funcţie de cât sunt de izolate imobilele”, ne-a declarat Matei.

El susţine că acest lucru s-a întâmplat în contextul în care în lunile octombrie şi noiembrie Colterm a efectuat plăţi în valoare de peste 60 de milioane de lei la gaz. Societatea de termoficare Colterm mai are însă în continuare facturi restante în valoare de 13 milioane de lei la gaz.

Aurel Matei susţine că săptămâna aceasta a avut mai multe întâlniri cu reprezentanţii OMV Petrom Gas SRL, atât la sediul lor, cât şi la Ministerul Administraţiei şi Internelor, întâlniri la care a participat şi primarul Gheorghe Ciuhandu, şi că iniţial i s-a transmis că problemele s-au rezolvat pentru ca apoi să se revină asupra deciziei. 

„Consider că este rea-voinţă din partea „partenerilor” OMV Petrom Gas SRL, care intenţionează prin măsuri de forţă şi antisociale să rezolve alte probleme. În cursul zilei de astăzi am fost din nou la Bucureşti, împreună cu domnul Primar, pentru a încerca rezolvarea acestei grave situaţii, însă negocierile au eşuat. Îmi cer scuze faţă de populaţia Timişoarei pentru aceste neplăceri”, a arătat, în cursul zilei de joi, directorul general al Colterm, Aurel Matei. Când se va reveni asupra situaţiei? Directorul Colterm are programate noi discuţii la Bucureşti, urmând să prezinte noi date cu privire la evoluţia situaţiei în cursul zilei de vineri.

Viceprimarul Sorin Grindeanu a afirmat că în condiţiile în care oricum contractul cu OMV Petrom Gas urmează să expire se va încerca încheierea unui contract cu un alt furnizor de gaz pentru producerea de energie termică.

 

UPDATE. Prefectul judeţului Timiş, Mircea Băcală, a anunţat, joi seara, că s-a amânat sistarea gazului cu o zi. Nu au fost însă achitate restanţele de 13 milioane de lei la gaz. Reprezentantul Guvernului în teritoriu a afirmat că Primăria Timişoara şi Coltermul trebuie să prezinte soluţii pentru plata datoriei către OMV.

„În urma intervenţiei domnului preşedinte (al Consiliului Judeţean Timiş – n.r.) Constantin Ostaficiuc şi a mea la Guvern şi la premier, în urmă cu zece minute a fost aprobată furnizarea de gaz către Timişoara (…) Această reluare e o chestiune temporară, până mâine (vineri – n.r.), şi dacă Primăria Timişoara şi Colterm nu vor veni cu o soluţie seriosă vom avea din nou probleme. În aproximativ o ora se va relua furnizarea caldurii si a apei calde”, a declarat, joi seara în jurul orei 18:30, prefectul.

Băcală a afirmat că nu doreşte să atace nici conducerea Primăriei Timişoara şi nici pe cea a Colterm, însă a ţinut să sublinieze faptul că, din cele 46 de milioane de lei pe care Guvernul le datora societăţii de termoficare, au fost plătite până la 25 noiembrie, 31 de milioane de lei, rămânând o restanţă de 15 milioane. În schimb, a declarat prefectul de Timiş, că din cele 55 de milioane de lei pe care le datora Primăria Timişoara, au fost plătite 20 de milioane de lei, municipalitatea având o restanţă de 35 de milioane de lei.

Prefectul judeţului Timiş a convocat, vineri dimineaţa, o şedinţă a Comitetului pentru Situaţii de Urgenţă care va analiza posibilele soluţii la această gravă problemă.

UPDATE 2: Primarul Timişoarei, Gheorghe Ciuhandu, a declarat că, de vineri, Colterm ar putea primi gaz de la un alt furnizor. Una dintre variante este E.On Gaz, deoarece această companie deţine şi reţeaua de distribuţie a gazului în Timişoara.

„În această noapte se va continua furnizarea gazului şi mâine, la Bucureşti va avea loc o discuţie între OMV Petrom, domnul ministru Ariton (Ion Ariton, ministrul Economiei –n.r.) şi alţi furnizori. După şedinţă se va face o analiză şi s-ar putea să fim trecuţi la un alt furnizor, probabil E.On, pentru că ei fac şi distribuţia gazului în Timişoara”, a afirmat Ciuhandu.

UPDATE 3: E oficial! Colterm va primi gaz de la E.On

Conform unui comunicat de presă transmis de  reprezentanţii Primăriei Timişoara, reluarea furnizării gazului în cursul serii de joi a fost făcută în urma intervenţiei primarului Gheorghe Ciuhandu şi a directorului Colterm, Aurel Matei. Mai mult, reprezentanţii municipalităţii afirmă că de vineri se va semna un nou contract de furnizare a gazului cu EON.

„În urma intervenţiei noastre la ministrul Economiei, domnul Ion Ariton, s-a dispus continuarea furnizării de gaz de la OMV Petrom Gaz către Colterm, urmând ca în cursul zilei de mâine, 26.11.2010, să se perfecteze un nou contract de furnizare cu EON Gaz. Detaliile acestui nou contract vor fi discutate în cursul zilei de mâine cu EON Gaz. Asigurăm timişorenii că Primăria Municipiului Timişoara şi Colterm depun în acest moment toate eforturile posibile pentru asigurarea confortului termic necesar în locuinţele lor”, se arată în comunicatul oficial al Primăriei Timişoara.

A. S.

B .A.M

  Timisorenii vor primi caldura in functie de cum isi achita Colterm datoriile

Timisorenii, condamnati sa stea in frig din cauza datoriilor Colterm

Colterm are 1900 de cereri de debransare

Locuitorii din Timisoara ar putea primi apa calda cu portia

Colterm opreste apa si ziua, pe mai multe strazi din Timisoara

Lupta prefectului cu Colterm se amplifică

Timisorenii se plang la Protectia Consumatorului de calitatea serviciilor Colterm180Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor