Omul şi sarea, o prietenie îndelungată

Omul şi sarea, o prietenie îndelungată
Este destul de dificil de stabilit momentul în care oamenii au început să consume sare. Iniţial, se hrăneau cu carne, asigurându-şi astfel între două şi cinci grame de sare pe zi. Se ştie că alimentaţia bazată pe carne oferă organismului sufcientă sare, cât şi minerale.

Numai în dietele vegetariene consumul de sare trebuie sporit, deoarce plantele sunt sărace în acest mineral. Fenicienii au fost primii negustori de sare. Ei aprovizionau popoarele din jurul Mării Mediterane. Egiptenii preţuiau atât gustul sării, cât şi însuşirea pe care acest mineral o are în conservarea alimentelor. Mai foloseau sarea la îmbălsămarea morţilor al căror corp îl depuneau mai întâi într-o baie de sare.

Romanii o numeau “harul pământului”

Importanţa sării a fost recunoscută şi de către romani care au numit-o “harul pământului”. Pliniu cel Bătrân vorbeşte în scrierile sale de felul în care sarea era obţinută din apa mării prin evaporare. Soldaţii romani primeau în fiecare lună pe lângă o sumă de bani şi câte un săculeţ de sare.

Triburile de indieni din America de Nord cunoşteau cu mult timp înainte de venirea europenilor procedeul de extragere a sării din apa lacurilor. Africa este un continent care are puţine resuse de sare. La unele triburi africane, pentru o strachină de sare erau date în schimb două cu grâu. Etiopienii dădeau ca zestre, pe lângă alte lucruri de preţ, şi câteva oale cu sare.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !


Regulament de plasare a anunturilor