Şomajul în România, în scădere

Şomajul în România, în scădere
Numărul şomerilor înregistraţi la sfârşitul lunii mai era de 481,2 mii persoane. Comparativ cu luna mai din anul 2005 numărul şomerilor înregistraţi la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă a fost mai mic cu 14,7 mii persoane.

Din numărul total al şomerilor înregistraţi, femeile reprezentau 39,9 %, potrivit Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă. Rata şomajului înregistrat în luna mai a fost de 5,5% în raport cu populaţia activă civilă totală (5,6% în luna mai 2005). Rata şomajului pentru femei a fost cu 1,6 puncte procentuale mai mică decât cea înregistrată pentru bărbaţi (4,6% faţă de 6,2%).

Judeţele cu cea mai mare rată a şomajului sunt Vaslui (10,0%), Mehedinţi (9,8%), Gorj (9,7%), Harghita (9,0%), Ialomiţa (8,5%), Hunedoara şi Teleorman (8,3%), Galaţi (8,2%), iar cele mai scăzute rate se înregistrează în Timiş (2,2%), Ilfov (2,3%), Bihor (3,0%), precum şi în municipiul Bucureşti (2,7%).

Potrivit Institutul Naţional de Statistică, România înregistrează o creştere deosebită în ceea ce priveşte producţia industrială, indicele pe total industrie fiind de 115,7 procente şi 106,3 procente la nivelul industriei prelucrătoare. Valoarea lucrărilor de construcţii a crescut şi ea cu 15,8 procente, doar în luna mai fiind eliberate 4.700 autorizaţii pentru clădiri rezidenţiale.

Volumul cifrei de afaceri a întreprinderilor cu activitate principală de comerţ cu ridicata şi cu amănuntul, întreţinerea şi repararea autovehiculelor şi a motocicletelor, de comerţ cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule înregistrat în perioada 1 ianuarie – 31 mai a fost mai mare cu 17,4% faţă de aceiaşi perioadă a anului trecut.

Comparativ cu luna mai 2005, cifra de afaceri obţinută din această activitate în acest an a fost mai mare cu 28,1% datorită creşterii cifrei de afaceri obţinută atât din comerţul şi întreţinerea de autovehicule, cât şi din comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule (+35,6%, respectiv +19,3%).

Sursa: Amos News0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !


Regulament de plasare a anunturilor