O nouă criză a gazului?

O nouă criză a gazului?
Compania Gazprom, care deţine monopolul asupra gazului rusesc, a avertizat că ar putea apărea o nouă criză a gazului în Europa.

În vreme ce Ucraina reaprinde disputa pe tema preţului cu care cumpără gaz de la compania rusească, Gazprom avertizează că acordul pe care l-a încheiat cu Kievul nu vizează doar Ucraina, ci întreaga Europă.

Un purtător de cuvânt al companiei Gazprom, Serghei Kuprianov, a declarat că dorinţa Ucrainei de a modifica termenii acordului de livrare a gazului natural ar trebui să alarmeze ţările europene. Viitorul prim-ministru al Ucrainei, Iulia Timoshenko, a fost cea care a reaprins scânteia disputei cu Gazprom.

“Cred că toate acordurile privind furnizarea gazului către Ucraina trebuie reanalizate şi trebuie să punem la punct noi relaţii contractuale, într-o manieră prietenească, cu Federaţia Rusă, Turkmenistan, Uzbekistan şi Kazahstan”, a declarat Iulia Timoşenko.

Vechea dispută dintre Ucraina şi Rusia pe tema preţului gazului rusesc a dus la o întrerupere în ianuarie, în mijlocul iernii, a fluxului de gaz către Ucraina şi, indirect, către ţările din vestul Europei. Disputa s-a încheiat atunci cu acceptarea de către Ucraina a unei dublări a preţului.

Gazprom a reacţionat la declaraţia viitorului premier al Ucrainei, Iulia Timoshenko, subliniind că acordul semnat în ianuarie include şi o înţelegere privind tranzitul gazului natural către Europa, prin care gazul rusesc ajunge în statele europene prin reţeaua de conducte de pe teritoriul Ucrainei.

Purtătorul de cuvânt al Gazprom, Serghei Kuprianov, a declarat că – prin intenţia de a revizui acordul privind furnizarea gazului – Ucraina se dovedeşte din nou a fi “veriga slabă” din sistemul de tranzitare a gazului către Europa. Un sfert din necesarul de gaz al Uniunii Europene vine din Rusia, de la Gazprom, în tranzit prin Ucraina.

“Ucrainienii sunt o problemă atât pentru Rusia cât şi pentru Europa”, a declarat oficialul Gazprom. La rândul său, preşedintele comisiei de politică externă din camera inferioară a Parlamentului Rusiei, Konstantin Kosachov, a declarat că “dacă planurile Iuliei Timoşenko se vor materializa, atunci relaţiile dintre Rusia şi Ucraina vor suferi schimbări radicale.”

“Până atunci însă, nu avem de gând să cădem pradă emoţiilor şi vom continua să pledăm pentru un dialog raţional şi constructiv cu Ucraina”, a mai spus oficialul rus, adăugând că scopul Moscovei e să aibă relaţii de bună vecinătate cu Ucraina.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !


Regulament de plasare a anunturilor