O iubire incurcata in actele primariei cauta ajutorul timisorenilor

De Delia S. Barbu
1Comentariu
Berki Attila si Etel cauta ajutorul timisorenilor
Berki Attila si Etel cauta ajutorul timisorenilor
Amândoi au handicap gradul I definitiv, au 32 şi 33 de ani, un băieţel care învaţă foarte bine şi mai au, pentru încă o lună, o locuinţă care a fost retrocedată. Din scaunele cu rotile îşi ajută părinţii, fac cursuri de calificare în meserii în care vor să lucreze şi, în acest moment, trăiesc sperând că cineva le va întinde o mână de ajutor pentru a nu se despărţi.

Când eşti tânăr şi iubeşti, ai crede că nimeni şi nimic nu te poate despărţi de cel drag. Că orice ar fi, ai putere să treci peste tot… Nu şi atunci, însă, când  iubirea ta ajunge să depindă de primărie!

Berki Attila, are 32 de ani, iar la 20 de ani a căzut de la etajul 4 şi a rămas cu handicap. Merge foarte greu în cârje, mai mult în scaunul cu rotile. A urmat un curs de ambalare şi acum face un curs de operator calculator, dar nu are încă loc de muncă. „Dar tare mi-aş dori de lucru”, spune acesta. Soţia sa, Berki Etel, are 33 de ani şi, când avea aproape 22 de ani, a căzut o poartă metalică peste ea, i-a secţionat nervii spinali şi a rămas definitiv imobilizată în scaunul rulant.  A mai fost căsătorită, a divorţat după accident şi are un băieţel din prima căsătorie, elev în clasa V , mereu premiant pe locul I la şcoală. Etel nu poate lucra, iar familia se descurcă cu venitul total ca şi persoane cu handicap, de aproape 1100 lei/lună. Şi nu s-ar plânge nimănui că trăiesc cu 1.100 de lei pe lună sau că nu îşi găsesc locuri de muncă. Dar iubirea lor e ameninţată acum de… neputinţa primăriei.

Încă locuiesc, pentru maxim o lună, cu părinţii ei, într-o locuinţă ce le fusese dată de primăria din Cenei, locuinţă care a fost retrocedată proprietarului. Proprietarul le-a spus că o pot cumpăra cu 11.000 euro, dacă nu, într-o lună îi dă afară. Ei nu au aceşti bani, iar primarul susţine că nu are de unde să le dea altă locuinţă. Dacă nu găsesc acolo o locuinţă, de închiriat la preţ minim sau o locuinţă socială, au ca variantă finala să se separe. „Mă voi muta la părinţii mei, la Tormac, care mai locuiesc cu fraţii şi nepoţii, într-o casă mai mică. Aici s-ar putea muta şi soţia şi copilul, în caz extrem, dar Etuca nu vrea să-şi părăsească părinţii – bătrâni şi bolnavi – şi nici nu vrea să mute copilul de la şcoala unde merge, pentru că s-a adaptat foarte bine acolo şi învaţă foarte bine”, spune Attila, care adaugă că şi-ar dori o locuinţă unde să stea cu toţii şi un loc de muncă pentru el.

Se cunosc de un an jumătate şi se iubesc, iar acum se pare că nimeni nu-i poate ajuta: nici ONG-urile, nici primăria…. Legea 448 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap le oferă acestor oameni (pe hârtie) o mulţime de drepturi. În realitate, viaţa e cu totul diferită.1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor