O forţă de securitate în Asia centrală

O forţă de securitate în Asia centrală
Rusia va crea, împreună cu partenerii săi din Organizaţia tratatului de securitate colectivă, noi forţe de menţinere a păcii care vor acţiona pe teritoriul acestor ţări.

Anunţul a fost făcut de ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, după o întâlnire cu omologii din fostele republici sovietice şi înainte de o primire la Vladimir Putin. Potrivit oficialilor de la Moscova, noile unităţi de urmărire a crimei organizate vor acţiona sub mandat al Organizaţiei Naţiunilor Unite, acolo unde va fi nevoie de ele. Există însă voci care susţin că Rusia încearcă să-şi creze propriul NATO.

Din Organizaţiei tratatului de securitate colectivă fac parte Rusia, Armenia, Belarus, Kazahstanul, Kârgâzstanul şi Tadjikistanul. Tratatul de securitate colectivă a fost semnat în 1992 în vederea unirii eforturilor în lupta împotriva terorismului, traficului de drogurişi a crimei organizate.

Iniţial semnatare ale tratatului, Azerbaidjanul, Georgia şi Uzbekistanul au părăsit ulterior organizaţia. Pentru a-i păstra pe actualii parteneri, preşedintele Vladimir Putin le-a promis preţuri preferenţiale la armament, iar unele voci susţin că la acelaşi gen de preţuri ar putea fi livrate şi gazele naturale.

VLADIMIR PUTIN – preşedintele Federaţiei Ruse

,,Ne confruntăm cu traficul de droguri, cu ameninţarea teroristă, cu crima organizată. Nu putem lupta împotriva acestor ameninţări decât unindu-ne forţele.”

Ziarul Komersant, foarte critic la adresa Kremlinului, scrie că Rusia este pe cale să-şi înfiinţeze propriul NATO, subliniind că noile structuri seamănă foarte bine cu cele nord-atlantice. În plus, cotidianul avertizează că aceste structuri vor fi pregătite să intervină în ţările unde există riscuri de destabilizare, cu alte cuvinte, pericolul unor revoluţii portocalii.

Cu o zi înainte, secretarul Consiliului de securitate, Igor Ivanov, a condamnat presiunile NATO şi ale Statelor Unite în Asia Centrală, afirmând că acestea nu fac altceva decât să sporescă tensiunea în regiune.
Regulament de plasare a anunturilor