O demisie… pierduta? Un deputat PMP cere demisia prefectului de Timis

De Adrian Panduru
2Comentarii
O demisie… pierduta? Un deputat PMP cere demisia prefectului de Timis
© Tion: O demisie... pierduta? Un deputat PMP cere demisia prefectului de Timis
Scenariu de „O scrisoare pierdută” în Timiș. Dar în loc de scrisoare este o… demisie. Președintele PMP Timiș, deputatul Cornel Sămărtinean, cere demisia prefectului de Timiș Eva Andreaș. Motivul? O altă… demisie… Mai precis faptul că prefectul nu a luat act de demisia Roxanei Iliescu din PMP, vicepreședinte al Consiliului Județean Timiș, și nu a emis un ordin prin care să vacanteze postul de consilier județean al celei mai sus menționate. Prefectul a solicitat PMP demisia scrisă a Roxanei Iliescu pentru a emite ordinul. Sămărtinean spune că aceasta există la București, în timp ce Roxana Iliescu spune că nu există o demisie scrisă.

Roxana Iliescu, vicepreședinte al Consiliului Județean Timiș, și-a dat demisia, pe Facebook, din PMP, în 3 aprilie 2018. Patidul din care Roxana Iliescu a demisionat pe Facebook a solicitat ca vicepreședintele CJ Timiș să își piardă și calitatea de consilier județean, conform legii, în urma demisiei din partid. Până aici nimic neclar. Dar atunci când s-au dus la prefect să ceară vacantarea postului, reprezentantul Guvernului în teritoriu le-a solicitat celor de la PMP demisia scrisă a Roxanei Iliescu. Un act pe care reprezentanții PMP nu l-au prezentat, deși liderul PMP Timiș Cornel Sămărtinean spune că există la București. Roxana Iliescu spune că nu a scris nicio demisie, oficial.

Reprezentanții PMP vor vacantarea acestui post și pentru a forma, dacă le reușește, o altă majoritate în Consiliul Județean Timiș, de dreapta, caz în care PSD ar trece în minoritate în administrația județeană din cel mai vestic județ al țării. În momentul de față majoritatea este formată de PSD în colaborare cu alte partide.

Cornel Sămărtinean spune că deși la partid, la nivel central, există o demisie semnată de Roxana Iliescu, nu o va prezenta prefectului pentru că prefectul nu trebuie să solicite astfel de documente, conform legii, ci să ia act de cererea formațiunii politice.

„Cer demisia prefectului de Timiș. În loc să se ia deciziile la prefectură, acestea se iau la sediul PSD. PMP a depus în data de 11 aprilie o solicitare prin care a informat Prefectura de demisia doamnei Roxana Iliescu și am solicitat ca instituția să constate în urma sesizării partidului politic această demisie, să emită un ordin prin care să constate încetarea înainte de termen a mandatului de consilier județean al Roxanei Iliescu. Ea nu mai este membru de partid. Există demisia scrisă la București a Roxanei Iliescu, la sediul central al partidului. Conform legii, prefectul trebuie să emită un ordin prin care să constate, la sesizarea partidului politic, încetarea înainte de termen a mandatului de consilier județean a respectivei persoane. Articolul 12 alineatul 3 din aceeași lege ne spune foarte clar – prefectul are obligația în termen de 30 de zile de la sesizarea partidului politic să constate încetarea mandatului și să declare vacant locul de consilier județean. Doamna prefect ne-a solicitat suplimentar să-i transmitem în xerocopie demisia doamnei Roxana Iliescu. Nicio lege nu permite ca prefectul să facă anchete în interiorul unui partid politic. Am revenit în data de 3 mai cu o adresă prin care i-am solicitat doamnei prefect să nu facă anchete în interiorul partidelor politice, să respecte legea. (…) Doamna prefect se transformă în agent politic clar al PSD. Nu ne dăm seama de ce un funcționar public cum este prefectul în loc să răspundă legii face agenda electorală și politică a partidelor politice”, a spus Cornel Sămărtinean.

Prefectul de Timiș, Eva Andreaș, spune că de îndată ce va avea demisia scrisă a Roxanei Iliescu sau excluderea din partid va emite ordinul de vacantare a postului și transmite că solicitarea PMP a fost făcută în 17 aprilie și are termen de 30 de zile să ia o hotărâre în acest sens, prima solicitare a PMP fiind către Consiliul Județean Timiș.

„Prima solicitare certă de emitere a ordinului a fost formulată în data de 17 aprilie, reprezentanții partidului îmi cereau emiterea ordinului de vacantare a postului. Eu le-am solicitat să-mi transmită documentul, demisia Roxanei Iliescu sau excluderea ei din partid. Ei fac referire la o postare a doamnei Roxana Iliescu pe Facebook prin care și-a dat demisia. Există termen de 30 de zile din data de 17 aprilie pentru a lua o hotărâre. Dacă până la acea dată mi se va prezenta un act al demisiei sau un act care să ateste excluderea din partid, atunci voi emite ordinul de pierdere a calității de consilier județean. În domeniul de referință prefectul este apolitic. Toate cazurile de până acum au avut la la bază actele care au atras pierderea calității de membru al partidului, ori hotărâri de excludere sau demisii, astfel că atitudinea mea a fost constantă și echidistantă. Niciodată nu a fost vorba de un refuz de emitere a ordinului”, a spus Eva Andreaș, prefect de Timiș.

Roxana Iliescu spune că nu există o demisie scrisă pe care să o fi semnat și că în urma unei discuții cu Băsescu a hotărât să amâne orice decizie legată de o eventuală demisie din PMP.

„În urma discuției purtate cu președintele partidului, domnul Traian Băsescu, am hotărât împreună să amân orice decizie privind eventuala mea demisie din partid. Este foarte probabil ca întreaga situație să fie clarificată după congresul PMP din 16 iunie. Nu există o demisie scrisă a mea din PMP”, a spus vicepreședintele Consiliului Județean Timiș Roxana Iliescu.2Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor