O americancă la Timişoara

3Comentarii
O americancă la Timişoara
O americancă la Timişoara
TIMIŞOARA – O americancă scrie, la Timişoara, proiecte pentru bănăţeni. Amara Maliszewski are 27 de ani, studiază la Universitatea din Texas, şi a venit la noi în oraş să îşi facă practica.

Amara Maliszewski are 27 de ani, studiază la Universitatea din Texas, şi a venit la noi în oraş să îşi facă practica. De profesie sociolog, ea a fost atrasă de România pentru că „în comunism nu s-a practicat această meserie. Asistenţa socială şi sociologia se practică doar de 17 ani, este ceva relativ nou în România, am privit-o ca pe o provocare, mai ales că am fost interesată să văd şi ce simt oamenii după integrare. Sunt vremuri interesante în România”, ne-a spus Amara.

Tânăra a ales Timişoara după ce o profesoară de-a ei a stat trei ani aici. De origine poloneză, Amara s-a născut în Kentucky, la nouă ani s-a mutat la New York, iar de patru ani studiază în Texas. Spune că îi place tot ce e legat de oraş, iar arhitectura i se pare fascinantă. Amara face practică la Centrul de Asistenţă Rurală (CAR), un ONG care derulează diverse proiecte. „Am ajutat la proiectele scrise, am întocmit rapoarte, aplicaţii. Unul dintre proiecte e în parteneriat cu o organizaţie din Serbia şi vizează dezvoltarea turismului în regiune”, povesteşte americanca.

Ea a venit în ianuarie aici şi va sta până luna viitoare, iar pentru studiile din Texas, dar şi pentru transport, chirie şi alte cheltuieli făcute în Timişoara, a luat un credit de la o bancă din SUA. „Am strâns ceva bani, iar restul i-am împrumutat. După ce termin şcoala, timp de zece ani o să rambursez banii”, ne-a declarat studenta. Amara a venit aici cu prietenul ei, Nicolas Azios, producător de vinuri, care nu doar o însoţeşte, ci se şi documentează despre vinurile româneşti. A început cu podgoria de la Recaş, pe care a vizitat-o, iar ultimele două săptămâni de şedere în România le vor petrece făcând un tur al zonelor viticole.

Ei vor face articole şi fotografii care vor ajunge la producătorii de vin de peste Ocean. Cel mai mult pe Amara o surprinde la români relaţia pe care o au cu natura. „Oamenii au conexiuni cu natura şi pământul, am observat că mulţi sunt interesaţi de grădinărit”, afirmă Amara. Ea nu se prea împacă aici cu mâncarea pentru că nu obişnuieşte să consume des carne, iar românii sunt carnivori înrăiţi, însă cel mai mult îi plac… langoşii cu gem. La Timişoara ar fi tentată să se întoarcă, dar în acelaşi timp ar dori să viziteze şi alte locuri.

Partenera ei de proiecte, Diana Asoltanei, coordonator Centru de Resurse la CAR, ne-a spus despre Amara că este serioasă, profesionistă şi are multă răbdare. „Am scris împreună o cerere de finanţare privind profesionalizarea adminsitraţiei publice din judeţele Timiş, Caraş-Severin, Arad şi Hunedoara, în valoare de 25.000 de dolari. Cel târziu în 10 mai vom avea răspunsul.Concret, vrem să facem o bază de date cu toate ONG-urile active din Regiunea V Vest pentru a sprijini comunităţile să aplice pentru finanţări nerambursabile de la UE”, ne-a informat Asoltanei.

Diana Lupulescu

diana.lupulescu@informmedia.ro3Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor