Învaţă să se apere de tâlhari

3Comentarii
Sije Adela si Adriana
Sije Adela si Adriana
TIMIŞOARA.- Speriaţi de numărul mare de tâlhării, tot mai mulţi timişoreni se înscriu la cursuri de autoapărare.

Cea care îi „şcoleşte”, Sije – Adela Vigdorovics Gyuritza, a fost, la rândul ei, atacată. Adela nu vrea să îşi amintească despre acel episod, petrecut în urmă cu şapte ani, însă şi-a promis atunci că nu se va mai repeta. Aşa că tânăra s-a documentat şi a ales să practice unul dintre cele mai eficiente stiluri de autoapărare din lume, WING TSUN – KUNG FU. Întrucât stilul era practic necunoscut în România, Adela s-a pregătit cu un maestru din Ungaria, apoi l-a aprofundat, în Germania şi Austria. Acum se poate lăuda cu cel mai înalt grad pe care îl acordă organizaţia şi cu diverse diplome primite din partea maeştrilor din străinătate de la care a învăţat ani în şir, însă spune că mai are multe de învăţat datorită complexităţii stilului WING TSUN.

Îi învaţă şi pe alţii

De patru ani, îi învaţă şi pe timişoreni cum să se apere în cazul în care sunt atacaţi, reacţionând astfel încât să-şi surprindă adversarul. Cursurile le ţine seara, de două ori pe săptămână, la o şcoală din Complexul Studenţesc, unde a închiriat o sală. „Orele le predau strict pentru persoanele care vor să se apere pe străzile din Timişoara, care chiar dacă este sigur, fiind totuşi un oraş mare, lumea trebuie să fie pregătită să evite neplăcerile”, ne-a spus Adela. Un antrenament durează o oră şi jumătate şi participă cel mult 20 de cursanţi. Maestra WING TSUN îşi selectează învăţăceii, întrucât nu predă atacul în sine, ci autoapărarea. Astfel, sunt excluşi din start bătăuşii de ocazie sau cei care vor să se dea mari în faţa prietenilor cu cunoştinţele de arte marţiale. „În primul rând, un cursant trebuie să înveţe să evite atacul, convingându-l verbal şi prin gesturi pe agresor să renunţe, iar dacă nu se poate, se merge până la capăt, adică se loveşte adversarul”, ne-a explicat Adela.

Surpriza, elementul-cheie

Înainte de începerea unui antrenament, care se desfăşoară pe muzică, cu toţii se închină în faţa unui steag simbolizând numele organizaţiei, apoi continuă cu tau, exerciţii uşoare de încălzire. „Forţa nu este necesară de la început, ca la box, de exemplu. Cel mai important element este surpriza şi în special femeile trebuie să profite de acest lucru, alături de rapiditate şi tehnică”, spune Adela. Dar ce te faci dacă agresorul nu este singur? Intructorul WING TSUN are răspunsul: „dacă sunt mai mulţi, trebuie să te foloseşti de ei pentru că nu te poţi lupta cu mai mulţi în acelaşi timp. Însă, odată ce-l loveşti pe primul, îl poţi împinge în celălalt. În general, lovim în punctele vitale, cum ar fi pieptul. Exersăm şi cu ochii închişi, dar oricum stilul este foarte complex, cuprinde şi lupte libere, lupte la sol şi se poate învăţa mulţi ani”, a precizat Adela Vigdorovics Gyuritza.

Se antrenează în cuplu

Doi dintre elevii Adelei, Adriana Pop şi Ovidiu Bejan, practică WING TSUN de mai bine de un an, iar în viaţa de zi cu zi fomează un cuplu. „Venim aici ca să ne relaxăm, să ne consumăm energia”, ne-a spus Adriana. Cei doi nu au fost puşi până acum în situaţia de a pune în practică ce au învăţat, însă se consideră pregătiţi să facă faţă unui eventual atac.

Poşetele, la mare căutare

Anul trecut, Poliţia judeţului Timiş s-a confruntat cu peste 2.000 de infracţiuni comise pe stradă, în special în oraşe. „În 2006, au fost înregistrate 240 de tâlhării, dintre care 159 au fost comise noaptea. În general, femeile şi minorii cad victime tâlhăriilor. La femei, sunt vizate poşetele şi bijuteriile aflate la vedere, în special lănţişoarele, care le sunt smulse de pe stradă”, ne-a informat Şerban Pittner, purtătorul de cuvânt al IPJ Timiş.

Femeile, mai expuse decât bărbaţii

„Există patrule pe timp de noapte ale Poliţiei, Jandarmeriei şi Poliţiei Comunitare, care nu pot acoperi însă tot oraşul. Cele mai expuse zone, din experienţa de până acum, sunt parcurile centrale, Complexul Studenţesc şi Zona Soarelui. În mod cert, femeile sunt mai expuse decât bărbaţii. De aceea, îi sfătuim pe toţi timişorenii să nu poarte bijuterii la vedere, să nu le mai cumpere copiilor telefoane scumpe, de ultimă generaţie, să ocolească zonele întunecate şi să evite discuţiile cu străinii care intră în vorbă pentru a întreba cât este ceasul sau pentru a cere un foc de ţigară”, ne sfătuieşte Pittner. El le mai recomandă timişorenilor să apeleze la prima patrulă de poliţie care le iese în cale, fie şi numai dacă observă ceva suspect.

Diana Lupulescu
diana.lupulescu@informmedia.ro3Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor