Numele vameşilor şi poliţiştilor din Caraş-Severin cercetaţi de DNA

66Comentarii
Numele vameşilor şi poliţiştilor din Caraş-Severin cercetaţi de DNA
REŞIŢA. Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie efectuează cercetări penale faţă de care şi-au desfăşurat activitatea în cadrul Punctului de Trecere a Frontierei (PTF) Naidăş, judeţul Caraş-Severin. Astfel, ofiţerii Poliţiei de Frontieră cercetaţi sunt:

Bărăgan Valentin-Ionică, şeful PTF Naidăş, Cean Orlando-Gabriel, Herdi Ioţa, Soare Ion Ionuţ. Agenţii de poliţie de frontieră cercetaţi sunt: Bîlbă Ion, Chiriţoiu Victor, Ciobotariu Claudiu, Dăgăliţă Ion, Junc Adrian-Ilie, Muntea Sabin, Radu Adrian Ilie, Luca Cristian Daniel, Babeţi Gheorghe Norbert, Barbuli Claudiu Bojidar, Cohuţ Sorin Ştefan, Moţ Valentin Gheorghe, Nistoran Ion Flavius, Pantea Marian, Borceanu Cristian, Topolniceanu Mihai Cristinel, Pruteanu Ciprian, Dumitraşcu Daniel, Dragotă Simion, Novanc Flavius. Lucrătorii vamali asupra cărora se efectuează cercetările sunt: Iovanovici Dalibor, Mihăilă Camelia, Verdeţ I. Gheorghe, Ţinte Ovidiu Gelu, Coman Dan, Enache Dan. Numele persoanelor cercetate au fost anunţate prin comunicate de presă de către DNA.

În sarcina acestora s-au reţinut infracţiunile de luare de mită, în formă continuată şi aderare la un grup infracţional organizat.

Din ordonanţa de punere în mişcare a acţiunii penale întocmită de procurori a rezultat următoarea stare de fapt: în perioada octombrie 2010 – ianuarie 2011, la nivelul PTF Naidăş, Caraş-Severin, vameşii şi poliţiştii de frontieră menţionaţi, precum şi alte persoane implicate în traficul cu ţigări, în contextul existenţei unui grup infracţional organizat, au acţionat în scopul comiterii unor infracţiuni de corupţie şi pentru a obţine importante beneficii financiare şi materiale.

În esenţă, lucrătorii de poliţie şi vameşii care şi-au desfăşurat activitatea la P.T.F. Naidăş au primit de la persoanele implicate în traficul ilegal cu ţigări, cu titlu de mită, în mod curent, diferite sume de bani şi alte foloase (în general, produse alimentare şi ţigări) pentru a facilita introducerea în România a unor cantităţi de ţigări netimbrate, provenite din Serbia. În concret, traficanţii de ţigări „achitau“ aproximativ 50 de euro pentru un bax, respectiv cinci lei sau un euro pentru fiecare cartuş de ţigări, astfel că, în unele situaţii, se „încasau“ sume cuprinse între 2.000 şi 2.700 de euro pe o tură.

În continuare, în cadrul fiecărei ture, spre sfârşitul programului de lucru, se proceda la împărţirea sumelor de bani colectate, după cum urmează: banii proveniţi de la traficanţi erau luaţi, în cele mai multe situaţii, de către lucrătorii vamali. La sfârşitul turei, unul dintre aceştia împărţea cu şeful de grupă al poliţiştilor de frontieră foloasele primite în două părţi, dintre care una destinată poliţiştilor de frontieră, iar cealaltă lucrătorilor vamali. Ulterior, vameşii îşi împărţeau între ei partea care le revenea, iar şeful de grupă al poliţiştilor de frontieră remitea câte o parte din bani poliţiştilor care au fost de serviciu. Cuantumul banilor primiţi de către fiecare membru al grupului infracţional depindea de postul în care îşi desfăşura activitatea în schimb, aşa încât cei direct implicaţi în actul de luare a mitei sau cei care asistau nemijlocit la aceste acte primeau o sumă mai mare spre deosebire de ceilalţi. În acest sens, lucrătorii grupării infracţionale erau plasaţi în locuri şi momente de interes, aşa încât să se evite interpunerea în „procesul lucrativ“ a persoanelor care îşi desfăşurau activitatea în mod corect.

În cadrul aceluiaşi dosar penal, procurorii efectuează acte de urmărire penală faţă de mai multe persoane, lucrători de poliţie de frontieră, controlori vamali şi alte persoane implicate în traficul ilegal cu ţigări.66Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor