Nu se înghesuie la ghişee

Nu se înghesuie la ghişee
TIMIŞ - Câteva sute de pensionari au depus pânã acum cerere la Casa de Pensii pentru ajutorul lunar de care beneficiazã soţul supravieţuitor.

Cozile şi îmbulzeala din alte judeţe nu se regãsesc la sediile din Timişoara şi Lugoj ale Casei de Pensii. O posibilã explicaţie ar fi faptul cã nu existã un termen-limitã pentru depunerea dosarelor, dar, pe de altã parte, şi vremea destul de rece îi poate împiedica pe vârstnici sã îşi cearã drepturile. „E greu de stabilit câţi beneficiari ai ajutorului lunar pentru soţul supravieţuitor sunt în Timiş.

Estimãm cã ar putea fi în jur de 10.000 de persoane, dar nu vom şti exact pânã când nu se prezintã la noi sã completeze cererea. Pânã acum, au fost depuse în jur de 1.500 de cereri”, ne-a declarat Viorel Popa, purtãtorul de cuvânt al instituţiei. Angajatul Casei de Pensii spune cã, deşi e un singur ghişeu permanent deschis pentru astfel de solicitãri, nu sunt probleme. „Nu e aglomeraţie pentru cã dacã vedem cã se adunã vreo zece persoane, atunci deschidem încã douã ghişee şi oamenii nu trebuie sã aştepte prea mult”, a mai precizat Popa.

Programul cu publicul al instituţiei este, de luni pânã vineri, de la 8,30 la 16,30. Potrivit legii, ajutorul se acordã dacã soţul supravieţuitor are o pensie de cel mult 364 de lei sau 140 de lei, în cazul celor care au lucrat la CAP. O altã condiţie este ca durata cãsãtoriei cu soţul care a decedat sã fi fost de cel puţin zece ani.

Ajutorul maxim pentru soţul supravieţuitor pensionar este de 113 lei lunar dacã are pensie de stat şi 44 lei dacã este agricultor. Sumele scad, în funcţie de durata cãsãtoriei. În plus, dacã soţul sau soţia vãduvã se recãsãtoreşte, pierde acest drept.

ACTE NECESARE:

copie act de identitate;
copie certificat de naştere;
copie certificat de cãsãtorie;
copie certificat de deces;
copie decizie/talon de pensie pentru solicitant şi pentru soţul decedat;
declaraţie pe propria rãspundere;
un dosar plic;
douã plicuri timbrate cu câte 1 leu.

Diana Lupulescu
diana.lupulescu@informmedia.ro0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !


Regulament de plasare a anunturilor