Noul cod penal intră în vigoare

Reactualizat la:
Codul Penal
Codul Penal
Pentru prima dată, conflictul de interese va fi considerat infracţiune. Tot în premieră pentru sistemul judiciar românesc, s-a introdus un articol care reglementează răspunderea penală a persoanei juridice.

Odată cu intrarea în vigoare a Codului Penal, insulta şi calomnia nu vor mai fi considerate infracţiuni, la fel ca şi adulterul şi vagabondajul. Noul cod penal prevede pedepse mai dure pentru discriminare. Astfel, orice infracţiune va fi considerată cu circumstanţe agravante dacă a avut drept mobil rasa, naţionalitatea, etnia sau oricare altă discriminare. De asemenea, apare pentru prima oară infracţiunea de instigare la discriminare.

Tot ca o noutate a codului penal, din octombrie va intra în vigoare şi răspunderea penală a persoanei juridice. Aceasta va fi tratată, din punct de vedere penal, la fel ca un simplu cetăţean. Sunt exceptate însă, autorităţile şi instituţiile publice. Astfel, o persoană juridică poate fi declarată autor, complice şi instigator la infracţiuni. Pentru infracţiunile comise, persoanele juridice, pot fi pedepsite cu amendă, publicitate negativă, interzicerea de a participa la licitaţii publice şi chiar dizolvarea activităţii.

O altă modificare vizează confiscarea bunurior care au fost folosite la comiterea infracţiunilor, chiar dacă acestea nu aparţin infractorului. În noul Cod Penal se desfiinţează calomnia şi insulta, infracţiuni prevăzute încă din anii ’60. Cele două articole, aşa cum erau ele formulate erau considerate de societatea civilă o piedică în exercitarea libertăţii de exprimare.

De asemenea, adulterul, vagabondajul, infracţiunea de defăimare a ţării şi a naţiunii nu mai sunt considerate fapte penale. Codul Penal în forma sa actuală a fost promulgat în iunie 2004 şi urma să intre în vigoare la 1 iulie 2005. Termenul a fost însă amânat până la 11 august 2006, din cauza amendamentelor succesive, iar apoi ministerul Justiţiei a l-a amânat iar pentru 1 septembrie.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !


Regulament de plasare a anunturilor