Notarii luaţi la bani mărunţi

25Comentarii
Notarii luaţi la bani mărunţi
TIMIŞOARA. Vrea să ştie care sunt notarii la care şi-au întocmit actele romii care au cumpărat case de patrimoniu din Timişoara şi mai ales cât sunt ele de… corecte. Prefectul Ovidiu Drăgănescu a cerut verificarea cabinetelor notariale unde s-au perfectat contractele de vânzare-cumpărare şi confruntarea actelor cu declaraţiile de la Fisc.

 

Prefectul susţine că în urma controalelor Direcţiei de Finanţe s-ar fi constatat că niciun proprietar de imobil istoric nu este contribuabil la bugetul de stat şi crede că în spatele sumelor uriaşe plătite de ţigani pentru aceste case s-ar ascunde infracţiuni.

 

 

Poliţiştii de la Serviciul de Investigare a Fraudelor vor stabili dacă s-a respectat legea privind dreptul de preemţiune al statului, precum şi dacă moştenitorii şi modul în care au fost cumpărate aceste case sunt în regulă.

Prefectul de Timiş, Ovidiu Drăgănescu,  a solicitat verificarea tuturor cabinetelor notariale la care au fost făcute actele prin care romii au cumpărat case de patrimoniu în Timişoara, iar Poliţia Judeţeană Timiş face deja cercetări în acest caz. 

“Notarul face câteva operaţiuni în numele statului român şi am înţeles că vor fi controale de la Fisc, de la ANAF şi la notari din judeţul Timiş care au perfectat astfel de contracte (de vânzare ? cumpărare ? n.r.). De asemenea, e vorba şi de documente care ar fi trebuit verificate pentru că erau emise în altă ţară (la domiciliul proprietarului care revendica un imobil ? n.r.). De multe ori nu erau certificate de un notar public şi se spune că ar fi acte false, inclusiv de la notari falşi”, a declarat Drăgănescu.

 

 

Ovidiu Drăgănescu a mai spus că a cerut şi verificarea averilor romilor care ar fi obţinut sentinţe judecătoreşti “injuste”, prin care au primit despăgubiri de la stat pentru aurul confiscat în perioada comunistă.
            “Mai există o posibilitate de îmbogăţire, de multe ori pe căi ilicite. Este vorba de procese pe care cetăţenii de etnie romă le intentează statului român, Ministerului Finanţelor şi BNR prin care spun că au fost deposedaţi de anumite cantităţi de aur, în perioada comunistă. Sunt sentinţe care ţin cont doar de o anumită declaraţie a unor miliţieni din acea perioadă, iar despăgubirile sunt de ordinul zecilor sau sutelor de mii de lei, sunt bani pe care dacă o sentinţă este dată într-un mod injust atunci prin instituţiile statului român se albesc bani făcuţi de aceste persoane?, a declarat Drăgănescu.
            Potrivit prefectului, mulţi romi din Timişoara ar fi obţinut venituri şi din activităţi infracţionale: vânzarea caselor de patrimoniu sau trafic de persoane în străinătate, aspecte care urmează să fie verificate. Prefectul mai susţine că în urma controalelor Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Timiş s-ar fi constatat că niciun proprietar de imobil istoric nu este contribuabil la bugetul de stat.
            Prefectul de Timiş a afirmat că este necesară cooperarea cu autorităţile din Germania, Franţa şi Italia, ţările în care romii spun că au locuri de muncă, dar în care aceştia ar putea comite infracţiuni.
            “S-ar putea să avem trafic de persoane şi alte infracţiuni colaterale, dar cu siguranţă e vorba de operaţiuni de spălare de bani produşi în occident şi spălaţi în România prin intermeniul cumpărării de imobile care după aceea sunt vândute la sume exorbitante?, a spus Drăgănescu.
            Prefectul de Timiş a adăugat că se fac verificări şi la primării, pentru a se vedea dacă şi-au exercitat dreptul de preemţiune atunci când imobilele revendicate au fost puse în vânzare.
            Comisarul Robert Prohap din cadrului Serviciului de Investigare a Criminalităţii al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Timiş a declarat că se fac verificări la cabinetele notariale la care au apelat romii când au cumpărat imobile în zonele protejate istoric şi care puteau fi cumpărate de instituţiile statului, ce aveau drept de preemţiune.
            “Vânzarea-cumpărarea se face la un cabinet notarial. Noi vrem să vedem dacă contractele de vânzare-cumpărare au respectat prevederile Legii 422 privind exercitatea dreptului de preemţiune al statului, precum şi dacă moştenitorii şi modul în care au fost cumpărate aceste imobile sunt în regulă. Dacă dovedim activitatea infracţională, declinăm competenţa Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Timişoara”, a spus Robert Prohap.
            În Timişoara, zeci de imobile în care funcţionează clinici medicale ale statului şi şcoli au fost revendicate şi câştigate în instanţă de foştii proprietari, existând deja oferte de cumpărare din partea romilor.25Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor