Nicolae Robu: Curtea de Conturi isi bate joc de noi, juristii primariei ne obstructioneaza proiectele

De Roxana Deaconescu
Reactualizat la:
19Comentarii
Nicolae Robu: Curtea de Conturi isi bate joc de noi, juristii primariei ne obstructioneaza proiectele
© TION: Nicolae Robu: Curtea de Conturi isi bate joc de noi, juristii primariei ne obstructioneaza proiectele
Primarul Timișoarei face acuzații grave la adresa Curții de Conturi și la adresa juriștilor din instituția de pe C.D. Loga. Potrivit edilului, inspectorii Curții de Conturi își bat joc de primărie, iar angajații Serviciului Juridic… obstrucționează inițiativele și proiectele administrației Robu.

Edilul-șef a cerut o informare de la Curtea de Conturi București, cu privire la susținerea sportului de către administrațiile publice locale și județene. Răspunsul este unul halucinant, susține Robu.

„Am transmis o solicitare în baza Legii 544 privind liberul acces la informații de interes public, la Curtea de Conturi București. Am solicitat rezoluțiile emise de către Curtea de Conturi a României privind asocierile administrațiilor publice locale și județene din țară, în vederea susținerii sportului în perioada 2015-2016. Știm că în ceea ce privește asocierile pe care Consiliul Local Timișoara le-a avut, Camera de Conturi Timiș s-a pronunțat negativ și la fel a făcut-o și Comisia de Soluționare a Contestațiilor de la nivel național, a Curții de Conturi. Am considerat că e bine să întrebăm ce rezoluții s-au dat pe alte asocieri din mulțimea celor care există în România. Ei bine, răspunsul Curții de Conturi sună cam în felul următor: având în vedere că instituția noastră nu deține o situație privind toate rezoluțiile emise de asocierile administrațiilor publice locale și județene din țară, în vederea susținerii sportului în perioada 2015-2016, vă recomandăm să consultați datele și informațiile existente în cadrul ultimului raport anual privind gestionarea finanțelor publice locale pe anul 2014, întocmit la nivelul fiecărui județ în parte”, a explicat primarul Timișoarei.

Edilul-șef este de părere că reprezentanții Curții de Conturi și-au bătut joc de cererea pe care a trimis-o.

„Mie mi se pare că este un răspuns inadmisibil, deci Curtea de Conturi a României refuză să ne spună cum s-a pronunțat asupra altor asocieri. Ei ne spun că în raportul pe 2014 găsim situația modului în care Curtea de Conturi s-a pronunțat asupra asocierilor pe 2015-2016. Eu am cerut să ni se spună cum au fost considerate de către Curtea de Conturi asocierile administrațiilor publice locale, altele decât cea a Municipiului Timișoara, pentru susținerea sportului pe 2015-2016. Răspunsul este: noi nu avem această informație, o puteți găsi în rapoartele locale pe 2014. Deci asta este Curtea de Conturi a României, un asemenea răspuns emite. Este o bătaie de joc fără seamă. Eu cred că nimeni nu este mai presus de lege în țara asta și cred că nu pot fi mai presus de lege nici funcționarii Curții de Conturi. Acești funcționari nu-și merită statutul de angajați ai unei instituții atât de importante într-un stat cum este Curtea de Conturi. O dezonorează, pur și simplu. Curtea de Conturi trebuie să fie o instituție credibilă, deservită de oameni competenți, de oameni corecți, cinstiți, deasupra oricăror suspiciuni și independenți, care să nu facă nici jocuri politice și nici de altă natură”, a completat primarul.

Acesta susține că a întâlnit și auditori competenți în cadrul Curții de Conturi, dar și inspectori care dezonorează instituția.

„Dar cei care sunt precum cele două auditoare pe care noi le-am avut aici, precum fostul director chiar, care nu ar fi avut voie să dea drumul unui raport ca cel întocmit de cele două auditoare și ca cei de la nivelul național care au emis acest răspuns… astfel de oameni dezonorează instituția. Și nu e în regulă să se poată întâmpla așa ceva”, mai spune primarul Timișoarei.

Cât despre angajații Serviciului Juridic din Primăria Timișoara, Robu spune că o parte dintre ei obstrucționează inițiativele și proiectele municipalității. Potrivit edilului, în urmă cu doi ani le-a cerut juriștilor să facă o plângere penală față de doi angajați ai Camerei de Conturi Timiș și până acum nu s-a întâmplat nimic.

„O să vedem ce fac juriștii, numai că am și eu o problemă cu Serviciul Juridic. Nu știu, nici nu pot să spun în ce măsură, de fapt, nu lucrează așa cum ar trebui să lucreze. Sunt foarte nemulțumit, pentru că de vreo 2 ani am cerut plângeri penale și față de acele auditoare, nu s-a făcut absolut nimic până în momentul de față. Serviciul Juridic din Primăria Timișoara, prin mulți dintre angajații care își iau salariul să lucreze în interesul public nu își onorează această poziție și tot ce fac este numai să obstrucționeze inițiativele, proiectele pe care le avem, numai cu avize negative, fără o justificare solidă. Legile în România trebuie schimbate radical”, a explicat edilul-șef.

Întrebat dacă juriștii din primărie pun bețe în roate proiectelor administrației Robu, primarul susține că aceștia au atitudini negative pentru aproape toate proiectele.

„În permanență am întâlnit atitudini negative pe aproape toate proiectele, iar din partea unora dintre consilierii juridici nu am simțit preocupare pozitivă, ci numai preocupare negativă. I-am simțit și incompetenți, cu o logică foarte subțire, ca să nu o calific altfel, pe unii. Numai că vorbeam de legi: legile din România protejează hoția, incompetența, lenea. Nu ai posibilitate să faci ordine atunci când constați că unii angajați nu își fac datoria. Este atât de greu să poți ajunge să scapi de cineva care nu este corespunzător, încât o lași baltă, iar eu chiar asta am făcut, am lăsat-o baltă și m-am concentrat pe proiecte. Altminteri, mi-aș fi consumat foarte mult timp în dispute cu tot felul de personaje și este sub demnitatea mea”, a conchis Robu.

 

Articole pe aceeași temă:

Raspunsul de la Curtea de Conturi la contestatia Primariei Timisoara: nu pentru ACS Poli, da pentru cultura

Primaria Timisoara da in judecata Curtea de Conturi. Angajeaza avocati externi

Nicolae Robu trimite scrisori Curtii de Conturi. Nimic de pe frontul institutiei

 19Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor