Nelamuriri pe tema depunerii declaratiei unice

Începând cu obligaţiile lunii ianuarie, angajatorii vor depune declaraţia unică. Aceasta simplifică enorm activitatea firmelor cu angajaţi. Contabilii nu mai sunt obligaţi să se deplaseze la fiecare instituţie pentru care se plătesc contribuţii. Se depune o singură declaraţie (cod 112), la sediul Finanţelor.

Pentru a evita aglomerarea ghişeelor, şefii Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) au anunţat că declaraţia unică se va putea depune şi la sediile Caselor de Pensii şi de Sănătate. De cealaltă parte, cei de la Pensii anunţă contribuabilii că din 7 februarie nu va mai prelua niciun fel de alte declaraţii, decât cele rectificative pentru activitatea depusă până în ianuarie. Pe 2 februarie, vicepreşedintele ANAF, Mihai Gogancea Vătăşoiu, anunţa că instituţia va semna un acord cu cele două Case, prin care documentele să fie predate şi la sediile din teritoriu ale acestora.

„Dacă vorbim de protocol este o chestiune simplă, treaba mai complexă este aceea de a instrui persoanele”, declara şeful ANAF.

Cel puţin deocamdată, la Casa de Pensii Timiş nu se pune problema unei asemenea colaborări. Casa Judeţeană de Pensii Timiş a anunţat că, începând cu data de 7 februarie 2011, preia doar „eventualele declaraţii rectificative A11 şi A12 privind evidenţa nominală a asiguraţilor şi a obligaţiilor de plată către bugetul asigurărilor sociale de stat, aferente perioadei 1 aprilie 2001 – 31 decembrie 2010”.

Potrivit normelor legale, „declaraţia unică privind obligaţiile de plată a contribuţiilor sociale, impozitului pe venit şi evidenţa nominală a persoanelor asigurate (D112) se depune la organul fiscal în a cărei evidenţă contribuabilul este înregistrat ca plătitor de impozite, taxe şi contribuţii (ANAF)”, mai spun reprezentaţii Casei.

Pentru contribuabil, cel mai bine e să se gândească din timp la depunerea declaraţiei unice. Cum pentru obligaţiile unice aferente lunii ianuarie se depun în februarie, perioada de depunere se va suprapune cu cea pentru transmiterea la Finanţe a fişelor fiscale aferente activităţii angajaţilor în cursul anului 2010. Ceea ce va însemna aglomeraţie din plin la ghişeele de la Direcţia de Finanţe.

M. Hoster



0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !


Regulament de plasare a anunturilor