Negocierile sindicaliştilor feroviari cu Ministerul Transporturilor au început în ianuarie

Reactualizat la:
Negocierile sindicaliştilor feroviari cu Ministerul Transporturilor au început în ianuarie
Sindicaliştii din transportul feroviar au început negocierile cu Ministerul Transporturilor şi cu administraţiile companiilor CFR Călători, CFR Marfă şi CFR Infrastructură la sfârşitul lunii ianuarie, când au expirat clauzele referitoare la salarizare din contractele colective de muncă.

La o primă întâlnire, ministrul Transporturilor, Ludovic Orban, le-a promis o majorare a salariului minim de la 450 de lei la 500 de lei, din ianuarie, şi la 570 de lei, din mai. La câteva ore după semnarea unui proces verbal cu sindicaliştii, Guvernul a adoptat un memorandum privind salarizarea bugetarilor, în care majorarea acordată feroviarilor era de 8%, respectiv 4% din aprilie şi 4% din octombrie.

În consecinţă, lucrătorii feroviari au întrerupt circulaţia trenurilor pe 1 februarie, acţiunea fiind catalogată drept ilegală de către ministrul de resort. Bilanţul protestului spontan declanşat la începutul lunii februarie de angajaţii CFR, prezentat de ministrul Transporturilor şi directorii societăţilor feroviare, s-a materializat în pagube de 50.000 de lei, 20.000 de călători afectaţi şi 290 de trenuri oprite, din care 96 de marfă. Totodată, s-au înregistrat peste 34.000 de minute de întârziere.

Negocierile dintre cele două părţi au continuat pe tot parcursul lunii februarie, dar oferta Ministerului Transporturilor a rămas aceeaşi. Concomitent, sindicaliştii au înregistrat conflictele la direcţiile de muncă, acesta fiind primul pas către declanşarea legală a grevei generale.

Săptămâna trecută, o parte a organizaţiilor sindicale din transportul feroviar au anunţat declanşarea unei greve de avetisment de două ore, în 5 martie. În urma anunţului, Ministerul Transporturilor a convocat, luni, o nouă rundă de negocieri, în timpul cărora secretarul de stat Barna Tanczos le-a spus sindicaliştilor că ultima ofertă pe care Guvernul ar putea-o face în ceea ce priveşte majorarea salariilor ar fi cu 5%, din aprilie, şi cu alte 5%, din octombrie.

Sindicaliştii nu au găsit nici această ofertă satisfăcătoare, astfel că au decis continuarea protestelor. Organizaţiile sindicale care au hotărât declanşara grevei de avertisment nu au anunţat şi data grevei generale, sperând că nu se va ajunge la acest pas şi că Guvernul va găsi resurse pentru majorarea salariilor, dar au ameninţat cu organizarea unui miting de protest în Bucureşti, la o dată ce va fi stabilită ulterior.

Ludovic Orban a declarat ieri, într-o conferiţă de presă, că protestul feroviarilor, deşi este legal, este imoral şi afectează imaginea Ministerului Transporturilor, prin scăderea numărului de călători.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !