Negocierile dintre Guvern şi sindicate au eşuat. Urmează greva generală

77Comentarii
Negocierile dintre Guvern şi sindicate au eşuat. Urmează greva generală
Negocierile dintre premierul Emil Boc, ministrul Finanţelor şi al Muncii şi liderii de sindicat au eşuat. Guvernul a hotărât să nu modifice scrisoarea de intenţie către FMI. Ca urmare a acestei decizii, sindicatele vor intra în grevă generală.

Sindicatele s-au întâlnit cu prim-ministrul Emil Boc şi miniştrii Vlădescu şi Şeitan pentru a discuta din nou despre măsurile de austeritate pe care Guvernul vrea să şi le asume în Parlament. A fost prima întâlnire a celor două părţi după mitingul organizat, miercuri, în Piaţa Victoriei.

Am trecut în revistă opţiunile exprimate de sindicate. Există, în câteva domenii, puncte de vedere total diferite, cum ar fi opţiunea sindicatelor pentru majorarea taxelor şi a Guvernului pentru nemajorarea taxelor şi reducerea cheltuielilor publice”, a spus Emil Boc după discuţia cu sindicatele.

Mihai Şeitan şi Sebastian Vlădescu au primit sarcina de a evalua toate alternativele şi argumentele prezentate de sindicate, urmînd ca miercuri ele să fie prezentate Guvernului. ”Se va face evaluarea măsurilor propuse şi dacă există argumente cu cifre şi fapte se pot analiza”, a precizat şeful Executivului. De asemenea, premierul a spus că va asculta toate părţile instituţionale implicate, însă ”Guvernul nu poate fi orb şi să nu observe realităţile din faţă”.

Măsurile sunt dure, dar alternativele puţine: ori majorăm taxele, ori reducem cheltuielile. Criza ne determină ca acum să luăm măsuri dure. Alternativele sunt să plătim salarii şi pensii, chiar dacă sunt mai reduse, sau în decembrie să nu le plătim deloc”, a declarat premierul Emil Boc, înainte de a intra la discuţii cu sindicatele. ”Miercuri, Guvernul va aproba scrisoarea de intenţie către FMI, după care îşi va asuma răspunderea pe un proiect de lege care să pună în aplicare prevederile scrisorii de intenţie”, a mai spus premierul.

Sindicatele: Vom face lobby pentru ca scrisoarea FMI să nu treacă de Parlament

De cealaltă parte, sindicatele spun că nu renunţă la luptă. Pe lângă greva generală anunţată, sindicaliştii vor începe demersurile de lobby pentru ca scrisoarea FMI să nu treacă de Parlament.  “Speranţa de îmbunătăţire a scrisorii de intenţie este foarte mică“, au declarat liderii de sindicat după negocierile cu reprezentanţii Guvernului.

Vineri vom da directivă ca să se înceapă demersurile de lobby pe lângă parlamentari, legate de faptul ca în Parlament scrisoare de intenţie să fie respinsă, deorece măsurile propuse de Guvern sunt crude şi inacceptabile pentru populaţie“, a declarat liderul Cartel Alfa, Bogdan Hossu. De asemenea, Bogdan Hossu a mai spus că dacă Guvernul nu modifică scrisoarea de intenţie către FMI, sindicatele ar putea face grevă în maxim o săptămână şi nu pe 31 mai, aşa cum a anunţat iniţial.

Sindicaliştii cer micşorarea fondului de salarii în vederea unor eventuale reduceri diferenţiate, în locul reducerii tuturor salariilor cu 25%. De asemenea, ei propun îngheţarea pensiilor anul acesta, în locul micşorării lor cu 15%”. Ministrul Muncii, Mihai Şeitan spune însă că scrisoarea către FMI nu va fi modificată. “Nu, nu se modifică“, a spus demnitarul, înaintea discuţiilor cu sindicatele de la Ministerul Finanţelor.

Sursa: Realitatea.net77Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor