Ne facem selfie altfel! Concurs si lectii de fotografii autoportret cu tehnici aproape uitate

De Simina Bratu
Ne facem selfie altfel! Concurs si lectii de fotografii autoportret cu tehnici aproape uitate
© TION: Ne facem selfie altfel! Concurs si lectii de fotografii autoportret cu tehnici aproape uitate
Indiferent de vârstă sau de preocupări, posesorii de telefoane smart nu se pot abține ca din când în când să nu-și facă un „binemeritat” selfie. Astfel, Asociația Sinaptica a decis să-i provoace pe și timișoreni la concurs! Este vorba despre o competiție națională de selfie-uri… altfel, portretele urmând să fie realizate printr-o tehnică analogică, aproape uitată. Mai mult, participanții vor avea ocazia să vină la ateliere pentru a afla tainele fotografiei pinhole.

Concursul de selfie-uri se desfășoară online și are ca scop promovarea obiectelor de patrimoniu. Concret, cei care vor să intre în competiție trebuie să-și facă o poză în fața unui monument sau a unei clădiri istorice. Pentru realizarea fotografiei se va folosi o cameră pinhole și/sau un aparat digital.

Pentru cei care vor să descopere tehnica fotografică pinhole s-au pregătit ateliere. Aici se va pune accentul atât pe „fenomenul selfie”, cât și pe realizarea manuală a unor aparate foto analogice. La Timișoara, atelierele se vor desfășura în zilele de 26 martie, 2 și 9 aprilie, la Cuib de Arte.

„În cadrul atelierelor va fi explorat fenomenul selfie, al fotografiei-autoportret şi al asocierii dintre imaginea personală şi imagini reprezentative în plan cultural, social, economic, cum sunt cele ale monumentelor istorice şi ale clădirilor de patrimoniu. Participanţii vor avea ocazia să-şi realizeze propriul aparat foto cu stenopă/pinhole. Materialele fotografice necesare realizării camerelor pinhole vor fi puse la dispoziţia participanţilor de către organizatori”, au transmis organizatorii evenimentului.

Camera pinhole, ori camera obscură se construiește din carton, sau din alt material, astfel: într-unul dintre pereții cubului se face o gaură mică, iar imaginea se poate capta pe film sau pe hârtie fotografică pozitivă. Aveți grijă însă ca în această cameră să nu intre lumina, decât atunci când îi permiteți, prin orificiul proiectat special, atât cât trebuie pentru a impresiona filmul ori hârtia.

Va exista și o a doua serie de ateliere care se vor desfășura în lunile mai și iunie. Apoi, după încheierea proiectului „Selfie altfel” fotografiile realizare și aparatele pinhole vor fi prezentate în cadrul unor expoziții la Timișoara, Târgoviște și București.

Proiectul se va derula până pe 15 noiembrie, acesta fiind finanțat de Administrația Fondului Cultural National. Detalii despre înscrieri pot fi găsite aici (www.selfiealtfel.eu) sau aici (www.facebook.com/selfiealtfel). Participarea este gratuită.

Alte articole pe aceeași temă:

Concurs-provocare la Timisoara: un alt fel de selfie0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !


Regulament de plasare a anunturilor