Încălzirea globală, foarte rapidă

Reactualizat la:
Siberia
Siberia
Încălzirea globală ar putea fi mult mai rapidă decât se prevăzuse. Cercetătorii din Siberia au descoperit că Permafrostrul, stratul de sol care este îngheţat de zeci de mii de ani, a început să se topească.

Dezgheţarea acestui strat eliberează în atmosferă cantităţi imense de gaze, care ar putea accelera fenomenul de încălzire globală. Cercetările au fost făcute dincolo de cercul polar de nord, în apropierea oraşului siberian Cherskii.

Firicele de apă încep să-şi facă drum pe un amestesc de gheaţă şi noroi. Acesta este sfârşitul verii în Siberia. Nimic neobişnuit pentru această perioadă a anului, numai că acum dezgheţul a început să se înregistreze la o adâncime mai mare decât până acum, ajungând chiar la stratul de pâmânt care în mod normal este îngheţat în permanenţă.

Terenuri care au vreme de 40.000 de ani au fost ca şi împietrite, au început acum să se dezgheţe, rezultând într-o emisie masivă de gaze de seră, mult mai mult decât se anticipase. Este un tărâm care până acum a fost exclus de cele mai multe ori din estimările privind viitoarele schimbări climatice dar care acum ar putea juca un rol esenţial în previziuni, potrivit studiilor făcute de mai mulţi cercetători ruşi şi americani în nordul îndepărtat al Rusiei.

Melissa Chapin avertizează că se va ajunge într-un cerc vicios.

“Stratul de sol de la suprafaţă se încălzeşte, rezultând în gaze care încălzesc şi mai mult atmosfera, determinând o şi mai mare încălzire a solului.” “Şi toate schimbările care s-a estimat că vor avea loc ca urmare a încălzirii globale se vor petrece într-un ritm şi mai rapid”, spune Melissa Chapin.

Pentru locuitorii Siberiei, un climat mai moderat pare o idee atractivă dar pe măsură ce stratul de sol de la suprafaţă se topeşte, drumurile sunt afectate iar clădirile se prăbuşesc.

Un beneficiu al încălzirii e că gheaţa care dispare va aduce la suprafaţă rămăşiţele unor animale care cândva trăiau în regiune. Dar pentru clima globală, ce se întâmplă în Siberia nu va face decât să accelereze ritmul schimbării.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !


Regulament de plasare a anunturilor