În vizită la sinistraţi

George W. Bush
George W. Bush
La un an de la devastatorul uragan Katrina, George W Bush îi asigură pe cei afectaţi că statul îi va ajuta.

Preşedintele George W. Bush le-a dat asigurări americanilor de pe coasta sudică a Statelor Unite, rămaşi de un an fără locuinţe în urma trecerii uraganului Katrina, că statul nu îi va da uitării, dar a recunoscut că vor mai fi necesari câţiva ani pentru reconstrucţie.
“Am revenit cu ocazia acestei aniversări pentru a vă mulţumi pentru curajul vostru şi pentru a vă spune că Guvernul Federal este în continuare alături de voi”, a declarat Bush în prima zi a unui turneu destinat comemorării celor peste 1.500 de persoane ucise de uraganul Katrina în urmă cu un an.

“A mai rămas de făcut o parte din ceea ce este cel mai greu” pentru reconstrucţie, a avertizat preşedintele la Biloxi, în Mississippi, unul dintre cele două state afectate puternic de una dintre cele mai mari catastrofe naturale din istoria americană recentă. “Aş zice că va mai dura ani, nu luni”, a precizat ulterior preşedintele, întrebat de ziarişi cât timp estimează că va mai fi necesar pentru refacerea acestor zone.

Criticat pentru lipsa de iniţiativă de care a dat dovadă în timpul urganului Katrina, Bush a spus că înţelege “frustrarea” unora dintre localnici în legătură cu lentoarea cu care se desfăşoară redresarea zonei calamitate. “Vom fi, însă, alături de voi atât timp cât va fi necesar, pentru a termina ceea ce este de făcut”, a insistat preşedintele, adresându-se localnicilor, în timp ce a parcurs, însoţit de soţia sa, Laura, zonele afectate de uragan.

Bush şi-a început, luni, cea de-a 13-a vizită în Golful Mexic de la producerea dramei, pentru a marca un an de la Katrina, pentru a evalua progresele înregistrate în reconstrucţie şi pentru a spune că statul se va implica până la capăt.

Astăzi, când se împlineşte exact un an de când Katrina a atins coastele americane, vizita sa va căpăta un aspect solemn. Bush va comemora victimele uraganului în Louisiana şi la New Orleans, oraşul înghiţit de ape în urmă cu un an.

Preşedintele a declarat data de 29 august zi naţională de comemorare a victimelor uraganului Katrina. El va participa la catedrala din New Orleans la o slujbă de comemorare a dezastrului a cărui amploare a calificat-o drept “inimaginabilă”.

Deruta de care au dat dovadă serviciile de intervenţie în 2005 şi timpul scurs până când Bush a decis să-şi întrerupă vacanţa din Texas s-au coroborat cu greutăţile întâmpinate de armata SUA pe frontul irakian şi au afectat considerabil imaginea “conservatorului plin de compasiune” şi a “comandantului suprem” de care se bucura preşedintele american. A fost acuzat de indiferenţă faţă de soarta celor săraci şi a populaţiei de culoare. Bush a devenit unul dintre preşedinţii postbelici cu cea mai scăzută cotă de popularitate în timpul celui de-al doilea mandat. El însuşi a recunoscut, după 29 august 2005, eşecul statului federal şi al autorităţilor locale.

Luni, cu două luni şi jumătate înainte de alegerile pentru Congres, el a evitat totuşi să reia această asumare a eşecului administraţiei republicane. “Înţelegem că oamenii sunt încă îngrijoraţi în legătură cu momentul în care îşi vor regăsi căminul. Înţelegem că oamenii aud că li se vorbeşte despre ajutor şi se întreabă unde este acest ajutor”, s-a limitat să spună preşedintele.

Numai ceva mai mult de jumătate dintre cei 1,8 milioane de refugiaţi s-au putut întoarce acasă.

Aprecierea efortului federal este diferită. Din cele 110 miliarde de dolari acordate de statul federal, numai 44 au fost cheltuite. Este necesar să ne asigurăm că banii sunt cheltuiţi judicios, a argumentat Bush. Primarul New Oreleans-ului, Ray Nagin, se plânge, însă, de piedicile birocratice.

Cartiere întregi din New Orleans continuă să fie imposibil de locuit, în altele nu a fost restabilită nici după un an electricitatea, numai o treime dintre spitale şi şcoli au fost redeschise. Persistă teama şi îndoiala faţă de capacitatea digurilor refăcute de a suporta o nouă calamitate, în plin sezon al uraganelor.

Într-un moment în care Florida, statul vecin, aşteaptă sosirea furtunii tropicale Ernesto, oamenii se întreabă dacă autorităţile din Louisiana şi Mississippi sunt pregătite să facă faţă unei noi potenţiale calamităţi.

Sursa: Newsin0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !


Regulament de plasare a anunturilor