În căutare de liber profesionişti

Liber profesioniştii sunt luaţi în vizorul Serviciilor de administrare a persoanelor fizice şi în cel de control al persoanelor fizice din cadrul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Timiş(DGFP).

„De două luni inspectorii merg în control. Le lasă o invitaţie pentru a veni la noi să-şi clarifice situaţia fiscală în termen de 15 zile după care recurgem la amenzi”, am aflat de la Doru Dudaş, director adjunct DGFP Timiş.

Din cele 200 de persoane fizice care prestează servicii şi nu-şi declară venitul pentru a fi impozitat, doar 9 au intrat în legalitate. Inspectorii au dat până acum 15 amenzi în urma controalelor, acestea variază între 10 RON şi 100 RON. Constituie venituri din profesii libere veniturile obţinute din exercitarea profesiilor medicale, de avocat, notar, auditor financiar, consultant fiscal, expert contabil, arhitect sau a altor profesii desfăşurate în mod independent, în conditiile legii.

În cazul în care aceste persoane nu-şi declară venitul nici după ce au fost anunţaţi DGFP Timiş trece la estimarea veniturilor anuale deoarece procedura fiscală permite.

În Normele de venit aferente anului fiscal 2005, aprobate de DGFP Timiş pentru Serviciile executate de muzicanţi, acestea sunt pentru Timişoara 75 de milioane de lei vechi, pentru Lugoj 65 de milioane iar pentru oraşele din judeţ 52.500.000 de lei vechi iar pentru comune 45 de milioane le lei vechi.
Regulament de plasare a anunturilor