Muzeul Revolutiei Romane din Decembrie 1989 va fi la Bastion

5Comentarii
Muzeul Revolutiei Romane din Decembrie 1989 va fi la Bastion
De Ziua Timişoarei, în şedinţa festivă de consiliu local organizată marţi pentru a marca acest eveniment, aleşii locali vor supune spre aprobare un proiect care prevede atribuirea unui spaţiu din Complexul Bastion către Asociaţia Memorialul Revoluţiei, având ca destinaţie Muzeul Revoluţiei Române din Decembrie 1989.

Proiectul de hotărâre ce urmează să fie supus la vot în Consiliul Local Timişoara se referă de fapt la modificarea destinaţiei unui spaţiu deţinut de primărie în Complexul Bastion, pe partea dreaptă, din Muzeul industriei berii, care era dorit iniţial acolo, în muzeul Revoluţiei Române din Decembrie 1989.

Muzeul Revoluţiei de la Memorial, singurul muzeu de acest gen din România, a rămas fără sediu. La Bastion, exista şi o iniţiativă a unei societăţi comerciale de a face un spaţiu expoziţional public în care să fie prezentată industria berii. Am vrut să punem mai mult accent pe una dintre premierele Timişoarei, dar apoi am analizat oportunitatea şi am hotărât că este mai important să atribuim spaţiul de la Bastion pentru Muzeul Revoluţiei, care rămâne pe drumuri”, a explicat şefa Direcţiei Dezvoltare a Primăriei Timişoara, Aurelia Junie.

Consiliul local a atribuit în folosinţă gratuită Asociaţiei Memorialul Revoluţiei 16-22 Decembrie 1989 Timişoara, în anul 1998, un imobil de pe strada Emanoil Ungureanu nr. 8. Imobilul respectiv a fost însă revendicat în baza Legii 10 din 2001 şi a Legii 247 din 2005 şi retrocedat urmaşilor foştilor proprietari. Noii proprietari, Margareta Alexandra Teodorescu şi Cristina Anca David, şi-au intabulat dreptul de proprietate asupra spaţiului respectiv, aflat în folosinţa gratuită a Asociaţiei Memorialul Revoluţiei.

Ameninţată în repetate rânduri cu evacuarea, Asociaţia Memorialul Revoluţiei 16-22 Decembrie 1989 Timişoara a solicitat autorităţilor locale un nou spaţiu pentru a-şi desfăşura activitatea.

Reprezentanţii asociaţiei au solicitat atribuirea unui spaţiu din Complexul Bastion, de pe partea dreaptă, cuprins în proiectul de „Reabilitare şi revitalizare a fortificaţiei Cetăţii Timişoara – Bastionul Theresia”. Comisia de analiză a spaţiilor cu altă destinaţie decât aceea de locuinţă situate în imobile proprietatea Municipiului Timişoara precum şi în proprietatea Statului Român, în administrarea Consiliului Local Timişoara, a fost de acord cu atribuirea în folosinţă gratuită, pe o perioadă de 5 ani, a spaţiilor cu altă destinaţie ce compun Complexul Bastion, de pe partea dreaptă, către Asociaţia Memorialul Revoluţiei.

Asociaţia ar urma să primească un spaţiu de 1.403,17 metri pătraţi, care să aibă destinaţia de sediu, săli expoziţionale, Muzeul Memorial al Revoluţiei şi Centrul de Documentare şi Informare Publică despre Revoluţia Română din Decembrie 1989. Cum pe o parte din spaţiul de la Bastion, pe 776,37 metri pătraţi, se dorea iniţial realizarea unui Muzeu al industriei berii, sau o berărie, spune viceprimarul Adrian Orza, reprezentanţii primăriei propun schimbarea destinaţiei în Muzeul Revoluţiei Române din Decembrie 1989.

„Nu se găsea o altă soluţie pentru Memorialul Revoluţiei şi am considerat că este mai important acest lucru decât istoria berii, decât o berărie, ceea ce se dorea acolo. E mai reprezentativ pentru Timişoara un Muzeu al Revoluţiei. E păcat ca lumea să nu aibă acces la documentele de la Memorialul Revoluţiei, iar Bastionul este un spaţiu potrivit pentru un astfel de muzeu. Un muzeu al berii se poate face oriunde altundeva”, a declarat viceprimarul Adrian Orza.

Astfel, după ce va fi reabilitat Bastionul Theresia, timişorenii ar putea avea acolo un Muzeu al Revoluţiei.5Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor