Mozart si Chaplin, la concertul din Pestera Romanesti

De S.P.D.
Mozart si Chaplin, la concertul din Pestera Romanesti
Cea de-a XXVII-a ediţie a concertului simfonic din Peştera Româneşti va avea loc duminică, 23 octombrie 2011, de la ora 13. În eveniment sunt implicaţi 70 de muzicieni, 50 de speologi şi 10 tehnicieni, a declarat, miercuri, Ioan Coriolan Gârboni, preşedintele Fundaţiei Culturale Academice TImişoara (FACT). Accesul publicului este liber, iar organizatorii se aşteaptă la peste 5000 de melomani şi turişti, la concert.

Concertul va fi susţinut de orchestra Filrmonicii Banatul dirijată de Radu Popa, iar solişti vor fi violonista Cătălina Costin, Cosmin Bălean care va cânta Mociriţa la duduk, vechi instrument armenesc, şi soprana Soyung Yu din Coreea de Sud, care va interpreta Alleluia de W.A.Mozart şi aria Adelei din opereta Liliacul de J.Strauss. Programul ediţiei 2011 a “speoconcertului” va mai cuprinde piesa Tango final din coloana sonoră a filumului “Soare înşelător” în regia lui Nikita Mihalkov, Vals de A.Haciaturian, Polca fierarului de J.Strauss, Fantoma de la operă de A.Lloyd Weber şi The Lonely Sheperd de Charlie Chaplin.

“De când FACT a preluat organizarea concertului din Peştera Româneşti, intrarea la eveniment este liberă şi mă bucur să vă spun că, în urmă cu doi ani, la evenimente au participat peste 7000 de de spectatori. Speoconcertul a devenit deja un obiectiv turistic şi sunt oameni care vin în fiecare an din străinătate la eveniment. Pentru a evita aglomeraţia şi riscul de accidente pe traseul spre peşteră, din acest an vor avea acces doar maşinile care transportă artiştii şi instrumentele, precum şi cazurile speciale, precum oamenii vârstinici care doresc să participe la concert, dar nu mai pot străbate urcuşul pe jos. De asemeni, le atragem atenţia tuturor participanţilor să se îmbrace gros, căci în peşteră sunt 14 grade”, a precizat Gârboni.

“Acest concert a început romantic, din entuziasmul câtorva îndrăgostiţi de peşteri şi muzică, iar primele ediţii s-au bazat exclusiv pe voluntariat şi pe ajutorul benevol al localnicilor. Astăzi, însă el este un autentic megaeveniment şi, fără implicarea Fundaţiei Academice Culturale Timişoara, nu ştiu dacă ar fi fi putut exista, oricum nu la această amploare. E un lucru extraordinar, însă atrage după sine şi anumite consecinţe care afectează mediul natural şi calitatea receptării actului artistic. Fac un apel către toţi cei care vin duminică la Româneşti să îşi aducă aminte că vin la o întâlnire cu natura şi cu muzica sublimă şi îi rog să respecte locul acela care toamna arată superb, să nu-l umple de gunoaie, să respecte artiştii, muzica şi să fie grijulii cu liliecii din peşteră, ai căror oaspeţi suntem de fiecare dată”, a subliniat dr. Constantin Lupu, iniţiatorul speoconcertului, eveniment unic în România.

“Am început deja pregătirile, am curăţat de gunoaie peştera pe care, din păcate, în fiecare an o găsim mai murdară decât o lăsăm. În acest an participă la organizarea concertului şi la curăţarea zonei după eveniment 50 de speologi. Am început deja să instalăm cablurile, care au o lungime de cca 1,7 km, şi generatoarele de curent. După concert, speologii îi vor putea ghida pe vizitatori să viziteze peştera”, a declarat Remus Filip, preşedintele Speotimiş.

Peştera Româneşti este cea mai mare din Munţii Poiana Ruscă, cu o dezvoltare totală de 1450 m, dispusă orizontal pe trei nivele. Accesul se face cu trenul sau cu mijloace auto până în localitatea Româneşti, iar de acolo pe poteca marcată, durata ascensiunii fiind de circa o oră.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !


Regulament de plasare a anunturilor