Moldovenii de peste Prut iau Regiunea Vest ca exemplu de bune practici

De M. Hoster
Moldovenii de peste Prut iau Regiunea Vest ca exemplu de bune practici
Moldovenii de peste Prut iau Regiunea Vest ca exemplu de bune practici
Modul de management al proiectelor europene aplicat în zona de vest a României a devenit exemplu pentru „verişorii” de peste Prut. Regiunea Nord a Republicii Moldova va beneficia din plin de expereinţa dobândită de Regiunea Vest a României. Reprezentanţii celor două regiuni au semnant, marţi, la Arad, un memorandum de înțelegere pe tema dezvoltării regionale cu Regiunea Nord a Republicii Moldova.

Obiectivul principal al memorandumului este de a facilita schimbul de bune practici între cele două regiuni, dat fiind faptul că Regiunea Nord (Republica Moldova) a considerat Regiunea Vest ca fiind un bun exemplu în ceea ce privește managementul fondurilor de pre și post aderare și al politicilor pentru dezvoltare regională în ansamblu. Cele două regiuni vor participa în calitate de parteneri în cadrul proiectelor finanțate de Comisia Europeană, vor realiza schimburi de experiență (pe teme de cooperare transfrontalieră, cele mai importante proiecte implementate în regiuni) și cursuri de formare cu scopul de a dezvolta competențele tehnice, şi vor pune la punct proiecte regionale urmând să identifice resurse financiare pentru implementarea acestora. Îîn această lună, Agenția pentru Dezvoltare Regională Vest și Agenția pentru Dezvoltare Regională Nord (ADR Nord – Republica Moldova) au pregătit un proiect internațional în cooperare, pe tema eficienței energetice în clădirile publice din cele două regiuni, precum și din alte șapte țări din Europa Centrală și de Est.

Vizita delegației din Republica Moldova (reprezentanţi ai agenţiilor de dezvoltare regională, ai consiliilor de dezvoltare regională şi ai Ministerului Construcțiilor și Dezvoltării Regionale) din perioada 22 – 25 septembrie 2010 a vizat schimbul de experiență cu Regiunea Vest și Agenția pentru Dezvoltare Regională Vest – exemple de bună practică pentru dezvoltarea regională și managementul programului Phare Coeziune Economică şi Socială, şi a Fondului European de Dezvoltare Regională -, precum şi vizitarea de locaţii ale proiecte de succes pentru infrastructura de transport, mediul înconjurător, mediul social şi cel economic implementate în regiune.

Regiunea Nord a Republicii Moldova și Agenția de Dezvoltare Regională Nord vor beneficia de sprijinul Regiunii Vest și al Agenției pentru Dezvoltare Regională Vest din România în procesul de pregătire pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană. De asemenea, pentru sprijinirea dezvoltării echilibrate și durabile a Regiunii Nord din Republica Moldova, parteneriatul regional va asigura acordarea suportului informațional, metodologic și consultativ pentru autoritățile publice și alți actori regionali.

 0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !