Moldova încalcă drepturile omului

Moldova încalcă drepturile omului
Organizaţia Amnesty International acuză autorităţile din Republica Moldova de încălcarea libertăţii de exprimare şi a dreptului la libera asociere, după ce nouă membri ai unei asociaţii civice au fost reţinuţi în timpul unei manifestaţii.

Nouă membri ai organizaţiei neguvernamentale Hyde Park au fost reţinuţi la 30 august în timpul unei manifestaţii autorizate care se desfăşura la Chişinău. Ei se adunaseră pentru a cere montarea în capitala Republicii Moldova a unei statui a scriitorului român Liviu Rebreanu.

Poliţia i-a deţinut timp de 40 de ore la o secţie din capitală, însă suspecţii denunţă condiţiile grele de detenţie şi faptul că nu li s-a oferit nimic de mâncat şi de băut. În plus, agenţii de poliţie au refuzat solicitarea celor nouă de a discuta cu un avocat, argumentând că încă nu exista un contract de reprezentare legală. Poliţiştii sunt acuzaţi că au distrus fără un ordin judecătoresc imaginile şi conversaţiile înregistrate de cei nouă cu ajutorul telefoanelor mobile în timpul arestării.

Amnesty International a comunicat că dacă membrii organizaţiei Hyde Park vor fi aduşi în faţa justiţiei şi condamnaţi la închisoare, va considera că este vorba de măsuri abuzive din partea autorităţilor moldovene. “Aceşti oameni vor fi judecaţi pentru exercitarea legitimă a drepturilor de asociere. Tratamentul aplicat de poliţie încalcă convenţiile internaţionale pentru drepturile omului la care Republica Moldova a aderat”, a declarat Heather McGill, reprezentantul AI în Republica Moldova.

Într-o scrisoare adresată procurorului general de la Chişinău, Amnesty International a cerut renunţarea la acuzaţiile care îi vizează pe cei nouă, mai ales că participau la o demonstraţie autorizată. Suspecţii au fost inculpaţi pentru participarea la o manifestaţie neautorizată, opunerea de rezistenţă în momentul arestării şi insultarea agenţilor de poliţie.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !


Regulament de plasare a anunturilor