Modele de subiecte pentru Bacalaureat si Evaluarea Nationala 2018. Calendarul examenelor

De Adrian Panduru
Modele de subiecte pentru Bacalaureat si Evaluarea Nationala 2018. Calendarul examenelor
© Foto: arhiva
Mii de elevi din Timiș vor da examenele naționale în anul care vine. Pregătirea începe însă din timp, iar Ministerul Educației Naționale a publicat deja modelele de subiecte pentru Bacalaureat și Evaluarea Națională.

Elevii de clasa a VIII-a și de clasa a XII-a care vor participa în anul 2018 la Evaluarea Națională și la Bacalaureat au la dispoziție modele de subiecte elaborate de Centrul Național de Evaluare și Examinare (CNEE).

Modelele de subiecte sunt disponibile pe site-ul subiecte2018.edu.ro. Modelele de subiecte pentru Evaluarea Națională le găsiți aici, iar modelele orientative pentru BAC le găsiți aici.

„Modelele de subiecte pentru Evaluarea Naţională au fost construite în funcție de trei cerinţe: formulare clară, precisă şi în strictă concordanţă cu programele de examen, nivel mediu de dificultate și posibilitatea de a fi rezolvate în 120 de minute. Modelele orientative de subiecte/biletele de examen/pachetele de fișiere pentru Bacalaureat 2018 au fost concepute în concordanţă cu programele în vigoare ale examenului, astfel încât tratarea lor să valorifice capacitatea de analiză, de sinteză, de generalizare şi de abstractizare a candidaților”, transmite Ministerul Educației.

Prima probă scrisă a Evaluării Naționale pentru clasa a VIII-a (limba şi literatura română) va avea loc în data de 11 iunie 2018. Următoarea probă scrisă (matematică) se va desfășura în data de 13 iunie, iar ultima (limba şi literatura maternă) va fi organizată în 14 iunie. Rezultatele vor fi afișate în 19 iunie (până la ora 12:00). În aceeași zi, între orele 14:00 – 19:00, se vor putea depune contestații. În 23 iunie se vor afișa rezultatele finale. Înscrierea absolvenților clasei a VIII-a la Evaluarea Naţională se va face în perioada 4 – 8 iunie 2018. Cursurile pentru elevii de clasa a VIII-a se vor finaliza vineri, 8 iunie 2018.

Conform reprezentanților Ministerului Educației, prima sesiune a Bacalaureatului în anul 2018 începe luni, 12 februarie, cu proba de evaluare a competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română (proba A). Până în acest an, examenul maturității, prima sesiune, începea în luna iunie și se termina în iulie. Din 2018 va începe în luna februarie. Conform calendarului aprobat prin ordin de ministru, prima probă va fi în 12 și 13 februarie și va fi urmată de evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă (14 – 15 februarie). În zilele de 16, 19 și 20 februarie este programată evaluarea competențelor digitale (proba D), iar în perioada 21-22 februarie se va desfășura evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională (proba C).

Probele scrise se vor da în vară. Prima probă scrisă – Limba si literatura română – Ea) – va avea loc luni, 25 iunie. Proba la Limba si literatura maternă – Eb) este programată marți, 26 iunie, iar proba Ec) – proba obligatorie a profilului, miercuri, 27 iunie. Ultima probă scrisă – la alegere a profilului și specializării – proba Ed) – se va desfășura joi, 28 iunie. Rezultatele vor fi afișate în 4 iulie (până la ora 12:00), iar depunerea contestațiilor va avea loc în aceeași zi, între orele 12 și 16. Între 5 și 8 iulie vor fi soluționate contestațiile, în timp ce afișarea rezultatelor finale este prevăzută pentru 9 iulie. Înscrierile pentru susținerea examenului în prima sesiune se fac în săptămâna 29 ianuarie – 2 februarie 2018. Cursurile pentru clasele a 12-a și a 13-a se încheie vineri, 25 mai.

 0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !


Regulament de plasare a anunturilor