Mitropolitul Banatului – la Comlosu Mare, la 220 de ani de la tarnosirea bisericii

De Adrian Panduru
Mitropolitul Banatului – la Comlosu Mare, la 220 de ani de la tarnosirea bisericii
În duminica a opta după Rusalii, la Comloșu Mare s-au marcat 220 de ani de la târnosirea (sfințirea, inaugurarea) bisericii. În mijlocul credincioșilor acestei localități a fost și ÎPSS Ioan, mitropolitul Banatului, care a participat, în biserica cu hramul „Adormirii Maicii Domnului”, la Sfânta Liturghie.

La slujbă, mai mulți copii îmbrăcați în costume populare s-au împărtășit. Răspunsurile liturgice au fost date de Corul Bisericii Ortodoxe din Comloșu Mare, condus de teologul Gheorghe Covaciu.

ÎPSS Ioan le-a vorbit credincioșilor despre minunea înmulțirii pâinilor, minune consemnată de Sfântul Apostol și Evanghelist Matei.

„Hristos, aflat în partea de Nord a Țării Sfinte, primește o veste tristă referitoare la decapitarea Sfântului Ioan Botezătorul. Întristat, Hristos părăsește acel loc, deplasându-se cu corabia spre cealaltă parte a Mării Galileii, în Betsaida, în satul Sfinților Apostoli Petru, Andrei și Filip. Trecând Iordanul, Hristos a vorbit unei mari mulțimi de oameni o zi întreagă despre Împărăția lui Dumnezeu. Dar înserându-se, Hristos a zis apostolilor Săi să ofere mâncare mulțimii. Căutând de mâncare, ei nu au găsit decât cinci pâini și doi pești. Atunci Hristos a înmulțit pâinea, încât, la final, s-au strâns 12 coșuri pline de firmituri. Binecuvântat fie Dumnezeu, pentru că la fiecare Liturghie, prin mâna preotului, primim și noi nu câte o fărâmitură de pâine, ci Însuși Trupul lui Hristos! Mare a fost taina înmulțirii pâinilor, dar mai mare este taina la care este chemat preotul să o săvârșească! Dacă acolo, la înmulțirea pâinilor, din pâine s-a făcut pâine, la Liturghie, din pâine se face Trupul lui Hristos”, a spus ÎPSS Ioan.

După Sfânta Liturghie, preoții și credincioșii s-au deplasat spre cimitirul localității, unde Chiriarhul Banatului a binecuvântat capela mortuară a parohiei, monument istoric.

Lucrările de construcție a bisericii cu hramul „Adormirea Maicii Domnului” din localitatea Comloșu Mare au început în anul 1794, fiind finalizate doi ani mai târziu. La 6 iunie 1796, biserica este târnosită. În anul 1891, interiorul bisericii este pictat de către pictorul bănățean, Filip Matei, din Bocșa Montană.

 0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !


Regulament de plasare a anunturilor