Minuni arhitecturale moderne

De T. Ex.
Reactualizat la:
Minuni arhitecturale moderne
Cele 7 minuni ale lumii antice sunt arhicunoscute. Structuri construite de om care impresionau prin dimensiuni, arhitectură și frumusețe. Din păcate acestea s-au pierdut în istorie fiind doar amintite în pagini de carte. Însă cu timpul omul a gândit alte minuni arhitecturale, la standarde moderne, folosind tehnologii complicate, astfel încât omenirea să aibă și astăzi câteva bijuterii monumentale care să fascineze și să surprindă. Fie că vorbim despre hoteluri sau muzee, clădiri frumoase sau elaborate din punct de vedere tehnic, merită să luăm la cunoștință câteva dintre cele mai inedite și uluitoare minuni arhitecturale moderne.

Capital Gate

Capital Gate (Abu Dhabi, Emiratele Arabe Unite)

Turnul înclinat din Emiratele Arabe Unite este un omagiu adus turnului din Pisa. Capital Gate este un zgârie-nori din Abu Dhabi, situat adiacent Centrului Național de Expoziție și are un unghi de inclinare de 18 grade spre Vest. Turnul are o înălțime de 160 de metri și 35 de etaje. Este printre cele mai înalte clădiri din Abu Dhabi. În iunie 2010 Cartea Recordurilor Guinnes a clasificat Capital Gate ca fiind cel mai înclinat turn construit de om din lume. Turnul reușește să rămână în picioare în ciuda celor 18 grade de înclinare datorită unei tehnici numită cambrare a bazei. Astfel, clădirea are la bază beton armat în secțiuni ce sunt suprapuse fiecare un pic mai departe de centrul structurii. De asemenea, turnul este susținut de 490 de piloane care sunt introduse la 20-30 de metri sub pământ.

Sunrise Kempinski Hotel

Sunrise Kempinski Hotel (Beijing, China)

În industria hotelieră, anul 2015 a fost un an de excepție cu inaugurări și redeschideri ale unor branduri cunoscute. Și la acest capitol Orientul Mijlociu a reușit să surprindă, asta dacă ne gândim la dezvoltarea impresionantă a industriei hoteliere din țări precum Dubai. Chiar ți așa, o concurență respectabilă vine din partea Chinei care este un hub mai ales pentru mediul de afaceri. Iar orice om de afaceri care se respectă cu siguranță va alege un hotel deosebit. Acesta ar putea fi Sunrise Kempinski, situat în Beijing. Aflat pe marginea unui lac, la 60 de kilometri de aglomerația urbană, acest hotel se poate spune că a atins nivelul maxim de feng shui. Hotelul Kempinski incorporează conceptul soarelui la răsărit și semnifică armonie, unitate și infinit. Constructorii au vrut să exprime prin acest hotel-monument creșterea și prosperitatea economiei și societății chineze. Intrarea în hotel are forma unei guri de pește, un simbol al prosperității. Hotelul este acoperit la exterior cu 10.000 de panouri din sticlă echivalentul a 18.000 de metri pătrați. Acestea sunt aranjate în așa fel încât partea de sus clădirii să reflecte culoarea cerului, partea de mijloc reflectă Munții Yanshan, iar partea de la bază reflectă lacul din apropiere.

The Marina Bay Sands Hotel

Marina Bay Sands Hotel (Singapore)

Acest hotel este cel mai cunoscut element din peisajul din Singapore. Marina Bay Sands Hotel and Casino este format din 3 turnuri cu o structură în formă de barcă, care se unesc la etajul 57. Pe acest etaj se află și o piscină fără margini care oferă o panoramă impresionantă a districtului central. Nivelul inferior al clădirii dă directă în sistemul de metrou care dispune de propriul mall, un lack cu gondole, un patinoar, și o zonă de servit masa. Valoarea totală a complexului hotelier plus cazinoul aferent este de 8 miliarde de dolari. Arhitectul care s-a ocupat de proiect, israelianul Moshe Safdie spune că designul a fost inspirat de un pachet de cărți de joc.

Cumulus

Cumulus ( Nordborg, Denmark)

Vizitatorii care au poposit în Nordbord, Danemarca au lansat diferite teorii cu privire la designul acestei clădiri. De la meteorit la celulă, Cumulus lasă loc imaginației privitorului și exact asta a fost și intenția proiectanților. Clădirea Cumulus este în fapt o sală de expoziții care aparține de Danfoss Universe, un muzeu al științelor și tehnologiei foarte apreciat în Danemarca. În 2007 Cumulus a câștigat un loc pe lista celor șapte noi minuni arhitecturale din lume, un top alcătuit de revista de turism de lux Conde Nast Traveler.

City of Arts and Sciences

City of Arts and Sciences (Valencia, Spania)

The City of Arts and Sciences este un complex cultural și de divertisment situat în Valencia și este una dintre cele mai importante atracții turistice ale orașului. Complexul este situat pe făgaș al râului Turia, care a fost secat și reorientat pe un alt curs după inundațiile din 1957. Gândit de arhitectul spaniol Santiago Calatrava, structura a fost construită în 1996 și este un exemplu de marcă al arhitecturii moderne. Complexul este format din El Palau de Les Arts Reina Sofía — o sală impresionantă de operă și arte performative, L’Hemisfèric — un cinematograf Imax, Planetarium and Laserium, L’Umbracle — o gradină cu alee, El Museu de Les Ciències Príncipe Felipe — un muzeu de știință, L’Oceanogràfic — un delfinariu în aer liber și Ágora — un spațiu destinat evenimentelor cu public.

Articole pe aceeași temă:

Cele mai frumoase gradini botanice din Romania

Turism la inaltime. Cele mai spectaculoase platforme suspendate din lume

Cele mai fascinante ruine scufundate

Cele mai interesante gropi din lume

Biserici neobisnuite din lume

Destinatii perfecte pentru schi

Marile piete de Craciun din Europa

Bali, destinatie pentru suflet