Ministrul Administratiei si Internelor face verificari in Timis

14Comentarii
Ministrul Administratiei si Internelor face verificari in Timis
Ministrul Administraţiei şi Internelor, Traian Igaş, a venit în judeţul Timiş, vineri, pentru a verifica stadiul pregătirilor pentru aderarea României la Spaţiul Schengen.

Ministrul Traian Igaş a vizitat mai multe obiective pentru a vedea dacă aceste îndeplinesc condiţiile de aderare la Spaţiul Schengen, mai exact în ce stadiu se află investiţiile pentru conformarea la acest capitol, începând cu Aeroportul Internaţional „Traian Vuia” Timişoara şi terminând cu Punctul de Trecere a Frontierei Moraviţa. În cadrul vizitei sale, el a verificat dotările de la terminalul non-Schengen al Aeroportului Internaţional Timişoara, Punctul Feroviar de Trecere a Frontierei Moraviţa şi Vama Moraviţa.

Investiţiile în securizarea frontierei din zona Timişului au început în urmă cu mai bine de un an şi încă nu au fost finalizate, fiind terminate doar în proporţie de 64 la sută, urmând să coste la final în jur de 15 milioane de euro.

Aceste investiţii includ atât dotarea cu echipamente, maşini şi aparatură, cât şi construcţia sau reabilitarea unor clădiri.

Ministrul a fost primit… cu asfalt proaspăt

Pregătirile pentru vizita ministrului Traian Igaş şi a delegaţiei de la Bucureşti care l-a însoţit au fost febrile, muncitorii lucrând până în ultimul moment pentru a cosmetiza obiectivele pe care le-au vizitat oficialii Guvernului. Dovadă faptul că asfaltul din punctul feroviar de trecere a frontierei Moraviţa, din faţa Gării Moraviţa, a fost turnat abia în cursul nopţii de joi spre vineri… Fiind proaspăt, bineînţeles că asfaltul s-a vălurit în momentul în care un camion a trecut peste el. „Dezastrul” s-a întâmplat chiar cu aproximativ zece minute înainte să sosească în zonă ministrul Igaş, muncitorii fiind chemaţi urgent să arunce câteva lopeţi de nisip în găurile proaspăt făcute.

De altfel, şi ministrul a observat că întreaga gară era nouă, atrăgându-i atenţia la un moment dat chestorului Ioan Buda, şeful Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră, să aibă grijă pe unde calcă pentru a nu îşi lăsa urma într-o dungă de beton proaspăt turnată pe peronul gării.

În schimb, toate echipamentele testate de ministrul Administraţiei şi Internelor funcţionau, oficialul guvernului făcând şi câteva probe. El a testat funcţionalitatea camerelor video controlate prin telecomandă montate pentru monitorizarea fâşiei de frontieră.

După gară, Traian Igaş a vizitat sediul Sectorului Poliţiei de Frontieră Moraviţa, care este încă în construcţie, iar apoi a testat echipamentele din Punctul de Trecere a Frontierei Moraviţa, unde lucrările au fost finalizate.

Investiţii realizate in proporţie de 64 la sută

La finalul vizitei, ministrul Administraţiei şi Internelor a ţinut să felicite autorităţile locale şi a afirmat că toate lucrările sunt în grafic şi că este încrezător că aderarea României la Spaţiul Schengen se va face la termenul stabilit, care este martie 2011.

Vreau să felicit autorităţile locale pentru efortul pe care l-au depus pentru ca toate investiţiile noastre să fie la final. După cum aţi văzut, toate investiţiile sunt în grafic, s-au probat toate aceste tehnici noi de ultimă generaţie în ceea ce priveşte identificarea fiecărei persoane care trece prin acest punct de frontieră şi prin punctul de frontieră feroviar. (…) De aici încolo aşteptăm comisia de monitorizare, care va veni săptămâna viitoare. Iar atunci când va veni raportorul pe aderararea noastră la Schengen cred că vom avea un raport pozitiv şi cred că nu vom avea niciun fel de problemă, iar aderarea României la Spaţiul Schengen se va face în graficul pe care l-am stabilit”, a afirmat Igaş.

Întrebat de jurnalişti dacă nu are emoţii în privinţa Franţei şi Olandei, ţări care nu sunt întru totul de acord cu intrarea României în Spaţiul Schengen, ministrul a afirmat că aşteaptă un răspuns oficial din partea francezilor şi crede că acesta va fi unul favorabil ţării noastre.

Prin programul de aderare a României la Spaţiul Schengen, în judeţul Timiş au fost reabilitate şi modernizate sediile Poliţiei de Frontieră Timiş, ale punctelor de trecere a frontierei Moraviţa şi Jimbolia şi ale sectoarelor poliţiei de frontieră Moraviţa, Deta, Cruceni şi Jimbolia, valoarea totală a lucrărilor fiind de aproximativ 10,3 milioane de euro.

Potrivit informaţiilor oficiale furnizate de Inspectoratul Judeţean al Poliţiei de Frontieră Timiş, lucrările, care au demarat în vara anului trecut, sunt realizate în proporţie de 64 la sută şi urmează să fie finalizate până la sfârşitul anului 2010.

Peste 100 de maşini pentru IJPF Timiş

De asemenea, în cadrul aceluiaşi program, Poliţia de Frontieră Timiş a fost dotată cu 26 de autospeciale Volkswagen Transporter, 49 de autovehicule de teren Iveco Massif, 38 de autoturisme Volkswagen Passat, 5 Audi A4 şi 16 ATV-uri, în valoare totală de 4,6 milioane de euro. IJPF Timiş a mai fost dotat cu camere de supraveghere a frontierei de stat, cititoare de paşapoarte, calculatoare, aparatură specială de termoviziune şi staţii de comunicare. De asemenea, au fost organizate cursuri pentru 580 de ofiţeri şi agenţi de poliţie de frontieră.14Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor