Ministrii sunt intrecuti la venituri, in vreme de criza, de multi dintre subordonati

21Comentarii
Ministrii sunt intrecuti la venituri, in vreme de criza, de multi dintre subordonati
În cel puţin patru dintre instituţiile aparatului central al ţării, şefii acestora au încasat, în aprilie, venituri sensibil mai mici decât mulţi dintre subordonaţi, cele mai mari sume, de peste 20.000 de lei, fiind primite de secretari de stat din Ministerul Economiei.

Directorul general al Direcţiei Generale de Politici Comerciale din Ministerul Economiei a avut, în aprilie, un salariu brut de 9.819 lei, în timp ce ministrul Adriean Videanu a încasat 7.643 lei, potrivit datelor făcute publice de ministerul de resort. De asemenea, directorul general al Direcţiei de Relaţii Externe a avut, în aprilie, un salariu brut de 9.117 lei, în timp ce un director în cadrul direcţiei de Politici Comerciale a avut 8.822 lei. Ministerul are 750 de angajaţi, dintre care 300 ocupă funcţii de consilier.

Tot la Ministerul Economiei, 112 angajaţi sunt aflaţi în misiuni în afara ţării şi au încasat în aprilie salarii brute de până la 8.190 de dolari. Mai mult, patru dintre cei cinci secretari de stat ai instituţiei conduse de Videanu au primit, în aceeaşi lună, pe lângă salariul brut de 6.691 lei, alte venituri nete de până la 22.092 lei.

La Ministerul Agriculturii, doi directori – din Direcţia Generală pentru Pescuit, Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional pentru Pescuit (POP), şi de la Direcţia Fonduri Europene şi Contabilizare Plăţi – au venituri brute de 7.806 lei, mai mari decât cel al ministrului de resort, care obţine 7.643 de lei.

În acelaşi timp, cel mai mic venit brut din acest minister este obţinut de un referent principal din cadrul Serviciului finanţarea formelor de sprijin acordate producătorilor agricoli, care câştigă 859 de lei pe lună.

Diferenţe mult mai mari între venitul ministrului şi cele ale subalternilor se înregistrează la Ministerul Administraţiei şi Internelor (MAI). Aici, peste 100 de angajaţi din aparatul central al instituţiei au încasat în aprilie venituri nete mai mari decât ministrul Vasile Blaga, cea mai mare sumă, 13.323 de lei, revenind unui civil, potrivit datelor făcute publice de minister. Blaga a primit luna trecută 5.361 de lei.

Chiar dacă este şeful Executivului, premierul Emil Boc nu se poate lăuda nici el că are venituri mai mari decât unii subordonaţi. Iar asta pentru că trei manageri publici din cadrul Secretariatul General al Guvernului (SGG) au salarii mai mari decât cele pe care le primesc Boc, vicepremierul Marko Bela şi şefa SGG, Daniela Andreescu. Potrivit datelor aferente lunii aprilie, publicate pe pagina de internet a guvernului, premierul Emil Boc câştigă 6.184 de lei net, vicepremierul Marko Bela – 5.892 lei, iar secretarul general al Guvernului are un venit net lunar de 5.361 lei. Salarii mai mari decât aceştia au un manager public principal gradul II (7.700 lei net), un manager public superior gradul II (7.413 lei) şi un alt manager public principal gradul II (6.870 lei), toți angajați la Unitatea Implementare Proiecte şi la Unitatea Implementare Program din SGG. Tot la SGG, unul dintre şefii Serviciului Contencios câştigă cu doar 44 de lei mai puţin decât Boc.

Preşedintele Traian Băsescu le-a cerut reprezentanţilor coaliţiei de guvernare, în 20 mai, să asigure transparenţa în ce priveşte cheltuielile salariale din sectorul public şi a solicitat guvernului să dea dovadă de maximă deschidere faţă de sindicate şi opoziţie, informându-i asupra măsurilor pe care le va lua.

Majoritatea instituţiilor din aparatul guvernamental nu au făcut însă publice, deocamdată, veniturile angajaţilor.

 

Sursa: NewsIn21Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor