Ministerul Sănătăţii vrea un singur manager pentru trei – cinci spitale

5Comentarii
Ministerul Sănătăţii vrea un singur manager pentru trei – cinci spitale
Ministerul Sănătăţii va implementa sistemul de management corporatist, pentru ca trei-cinci spitale să poată fi conduse de un singur manager sau de către o firmă de management specializată, o măsură legată de descentralizarea sistemului sanitar, a anunţat, marţi, ministrul Sănătăţii, Attila Cseke.

“Dorim să propunem implementarea unui sistem din alte state, cel al managementului corporatist, astfel ca 3-5 spitale să poată avea acelaşi manager, care va putea vedea o strategie coerentă pentru spitalele dintr-o anumită localitate. După descentralizare, când o autoritate locală va avea mai multe spitale în subordine, va putea institui managementul corporatist pentru a eficientiza sistemul”, a explicat ministrul Sănătăţii.

Ministerul Sănătăţii va crea cadrul legislativ necesar pentru implementarea în sistemul sanitar a acestui sistem de management profesionist.

De asemenea, ministrul Sănătăţii vrea ca în câţiva ani să fie format un grup de manageri profesionişti. “Va trebui să începem să creăm un grup de manageri profesionişti în România, deoarece avem instituţii în domeniu care pot începe să pregătească”, a declarat Attila Cseke.

Ca priorităţi la început de mandat, Attila Cseke spune că descentralizarea spitalelor va reprezinta unul dintre obiectivele principale, astfel încât unităţile sanitare publice să fie transferate către administraţia locală până la 1 iulie 2010.

Attila Cseke a precizat că în 2010 nu se pune problema unei disponibilizări în cadrul personalului medical, existând în prezent unităţi cu deficit de medici şi asistenţi, dar că se va face o analiză a personalului administrativ. Ministerul Sănătăţii va lua în calcul schimbarea modalităţii de plată a medicilor de familie, de la plata per capita (în funcţie de numărul de oameni înscrişi), la plata per serviciu.

Ministrul Sănătăţii a declarat că vor fi dificultăţi în 2010 în ceea ce priveşte susţinerea programelor de sănătate, a investiţiilor în infrascturctură, probleme în asigurarea necesarului de medicamente pentru unităţile de primiri urgenţe. “Am speranţa că nevoile vor putea fi corelate cu finanţarea şi că vom găsi măsuri pentru eficientizarea folosirii banilor”, a spus Cseke.

Potrivit ministrului, programele de sănătate sunt în faza de analiză şi după aprobarea bugetului, ministerul va anunţa care sunt programele care vor fi menţinute. Este posibilă introducerea unor noi programe, de screening pentru cancerul de colon şi prostată şi pentru fertilizarea in vitro, a menţionat Attila Cseke.

Sursa: NewsIn

 

 5Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

versiunea HTML a comentariilor