Ministerul Sanatatii: Peste 10 unitati de transfuzii neautorizate in Timis. Se iau masuri urgente

De Adrian Panduru
Ministerul Sanatatii: Peste 10 unitati de transfuzii neautorizate in Timis. Se iau masuri urgente
Ministerul Sănătății transmite faptul că în sistemul sanitar românesc funcționează 108 de spitale publice și 34 de spitale sau clinici private fără unități de transfuzie sanguine autorizate. Printre acestea se află și centre din Timișoara. Reprezentanții unui spital din Timișoara spun că nici măcar nu au o astfel de unitate de transfuzii, deși au încercat înființarea uneia.

Ministerul Sănătății a realizat o centralizare a situației autorizării unităților de transfuzii din spitalele românești publice și private. Pe de-o parte, ministerul a cerut situațiile de la Direcțiile de Sănătate Publică (DSP) din toate județele, iar pe de altă parte a comparat aceste rezultate cu unitățile care primesc sânge și produse sanguine de la Institutul Național de Hematologie și Centrele de Transfuzii.

Rezultatul arată că 108 de spitale și clinici publice și 34 private funcționează fără unități de transfuzii autorizate de DSP-uri.

În Timiș, unității de tranfuzie neautorizate sunt, conform Ministerului Sănătății, la Spitalul Județean Timișoara, Spitalul CF Timișoara, Spitalul de Boli Infecțioase Victor Babeș Timișoara, Spitalul pentru Copii Louis Țurcanu Timișoara, Spitalul Municipal Lugoj, la spitalele din Sânnicolau Mare, Deta, Făget, la SC Materna Care SRL, Centrul Medical Sf. Maria SRL, SC Brol SRL, Cordisment SRL.

Reprezentanții Spitalului Victor Babeș Timișoara spun că nu au o astfel de unitate de transfuzii.

„Noi nu avem o unitate de transfuzii. Noi am solicitat anul trecut, în noiembrie, ca în structura spitalului să existe și o unitate de transfuzie și nu am primit un aviz favorabil sau nu. Noi nu avem în structura spitalului unitate, noi primim sângele de la Centrul de Transfuzii de lângă Spitalul Județean Timișoara”, spune Virgil Musta, purtătorul de cuvînt al Spitalului de Boli Infecțioase Victor Babeș Timișoara.

Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, apreciază că situația în care aceste unități au fost ignorate ani la rând nu este acceptabilă și a decis o serie de măsuri de urgență.

„Noi suntem în curs de acreditare de către Ministerul Sănătății. Am identificat un spațiu unde va funcționa unitatea de transfuzii și avem aprobarea DSP pentru schimbarea destinației spațiului. Spațiul a aparținut Imunologiei. Între timp, a venit de la Ministerul Sănătății aparatura pentru unitatea de transfuzii. În urma semnării bugetului vom scoate la concurs posturile din compartimentul Unității de Primiri Urgențe pentru această unitate. Așteptăm actele de acreditare și scoaterea la concurs a posturilor. Aceasta este o structură nou înființată. Cea care o avem deja funcționează în cadrul secției de Terapie Intensivă și este operată de persoane acreditate”, a spus Marius Craina, managerul Spitalului Județean Timișoara.

În perioada 2-12 august, departamentele de supraveghere din DSP-uri vor verifica toate unitățile de transfuzii neautorizate. Vor fi investigate motivele pentru care aceste unități de transfuzii nu au autorizație. DSP-urile vor stabili planuri de conformare în vederea autorizării cu termen de maximum trei luni.

În această perioadă, unitățile neautorizate se vor supune unui plan de tranziție care va stabili cum se vor desfășura transfuziile până la îndeplinirea normelor în vigoare. De exemplu, vor fi luate în considerare asigurarea serviciilor de către un alt spital cu unități de transfuzii autorizate, inclusiv redirecţionarea pacienţilor cu intervenţii chirurgicale care nu reprezintă urgenţe către alte unităţi sanitare sau alte măsuri.

Termenul nenegociabil este data de 1 noiembrie. Dacă vor exista unități de transfuzii care nu îndeplinesc planul de conformare, atunci ministerul va cere Institutului Național de Hematologie să nu mai livreze sânge și produse sanguine acestor unități. Atunci vor fi luate în considerare și alte posibile măsuri.

 0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !


Regulament de plasare a anunturilor