Milioane de euro, bani europeni, in Regiunea Vest, pentru reabilitarea termica a cladirilor si pentru energie verde

De Adrian Panduru
1Comentariu
Milioane de euro, bani europeni, in Regiunea Vest, pentru reabilitarea termica a cladirilor si pentru energie verde
© TION: Milioane de euro, bani europeni, in Regiunea Vest, pentru reabilitarea termica a cladirilor si pentru energie verde
Se dau bani europeni pentru pentru creșterea eficienței energetice a clădirilor. Se vor acorda bani pentru lucrări de reabilitare termică, dar și pentru instalarea unor sisteme alternative de producere a energiei din surse regenerabile. Regiunea Vest primește peste 40 de milioane de euro pentru aceste proiecte.

În cadrul acestui apel de proiecte se va acorda finanțare nerambursabilă pentru creșterea eficienței energetice a clădirilor rezidențiale cu un regim minim de înălțime de P+2 și construite în perioada 1950-1990. Astfel, se va acorda finanțare pentru lucrări de reabilitare termică a anvelopei, lucrări de reabilitare termică a sistemului de încălzire, pentru instalarea unor sisteme alternative de producere a energiei din surse regenerabile dar și pentru alte activități conexe (spre exemplu: înlocuirea lifturilor, a corpurilor de iluminat în spațiile comune, branșare/rebranşare la sistemul centralizat de termoficare, etc.).

Alocarea financiară pentru Regiunea Vest, aferentă acestui prim apel de proiecte, este de 42,88 milioane euro, iar valoarea eligibilă a unei cereri de finanțare depusă în cadrul acestei priorități de investiții trebuie să se încadreze între minim 100.000 euro și maxim 5 milioane euro. 60% din valoarea eligibilă a unui proiect va reprezenta finanțarea nerambursabilă asigurată prin Fondul European de Dezvoltare Regională și bugetul de stat, iar 40% va reprezenta contribuția proprie a beneficiarului (primăria și Asociația de Proprietari).

Agenția pentru Dezvoltare Regională Vest (ADR Vest) a lansat primele priorități de investiții din cadrul Programului Operațional Regional 2014-2020 (POR 2014-2020): Prioritatea de Investiții 3.1, Operațiunea A dedicată eficienței energetice pentru clădirile rezidențiale și Prioritatea de Investiții 6.1 dedicată modernizării drumurilor județene.

Depunerea proiectelor pentru aceste priorități se va face începând cu data de 16 mai 2016.

Prioritatea de Investiții 3.1 – Sprijinirea eficienței energetice, a gestionării inteligente a energiei și a utilizării energiei din surse regenerabile în infrastructurile publice, inclusiv în clădirile publice, și în sectorul locuințelor, Operațiunea A – Clădiri rezidențiale vizează primăriile din mediul urban (municipii și orașe) în colaborare cu Asociațiile de Proprietari.

Solicitanții de finanțare nerambursabilă vor putea să depună proiecte, în vederea solicitării finanțării nerambursabile, până cel târziu în data de 16 noiembrie 2016.

 1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor