Mii de familii din Timişoara vor rămâne fără ajutoarele de încălzire de la stat

1Comentariu
Mii de familii din Timişoara vor rămâne fără ajutoarele de încălzire de la stat
Guvernul a redus plafonul până la care se acordă ajutoare pentru încălzirea locuinţei cu energie termică furnizată în sistem centralizat. În Timişoara, aproximativ 4.000 de familii nu vor mai beneficia de subvenţia de la stat în această iarnă, potrivit viceprimarului Sorin Grindeanu.

Conform Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 106 din 2009, pentru modificarea OUG 5/2003, privind acordarea de ajutoare pentru încălzirea locuinţei, precum şi a unor facilităţi populaţiei pentru plata energiei termice, de aceste ajutoare beneficiază familiile şi persoanele singure care realizează venituri lunare nete de până la 425 de lei pe membru de familie. Până acum, de aceste ajutoare beneficiau cei cu venituri de până la 615 lei.

Aproximativ 4.000 de familii din Timişoara, care se încadrează ca venituri între 425 şi 615 de lei, nu vor mai primi ajutoare de la stat. Este vorba de 4.000 de familii din circa 10.000, câte au beneficiat de aceste ajutoare. Există două tipuri de ajutoare de încălzire: cele de la stat şi cele pe care le acordă primăria, pentru cei cu un venit lunar net până la 800 de lei pe membru de familie, care sunt în prezent blocate, din cauza acţiunii în instanţă a prefectului. Ne aflăm într-o situaţie extrem de gravă”, a declarat, joi, viceprimarul Sorin Grindeanu.

Prefectul susţine că se pot acorda ajutoare majorate

Prefectura a atacat în contencios-administrativ hotărârea de consiliu local din iulie prin care a fost majorat cu 15% preţul local al energiei termice facturată populaţiei şi totodată au fost majorate cu 15% ajutoarele suplimentare acordate de la bugetul local în cazul persoanelor defavorizate. Hotărârea a fost practic suspendată, dar prefectul Mircea Băcală a anunţat că ajutoarele pot fi acordate, majorate, şi că a înştiinţat Consiliul Local Timişoara despre acest lucru, pentru că s-a adresat ulterior instanţei cu o precizare, prin care spune că atacă doar partea referitoare la scumpirea gigacaloriei şi nu mai atacă integral hotărârea. Primul termen de judecată va fi în 21 octombrie. Grindeanu susţine însă că până atunci situaţia rămâne oricum la fel, iar ajutoarele nu pot fi acordate.

 „Suntem blocaţi pe preţul de 162 de lei la energia termică facturată, nu putem acorda ajutoarele pentru cei cu venituri sub 800 de lei şi s-a dat deja drumul la căldură”, a declarat viceprimarul PSD. Acesta a precizat că va începe discuţii cu liderii celorlalte grupuri politice din consiliul local pentru deblocarea situaţiei, care afectează 15.000 de familii, prin promovarea unui nou proiect de hotărâre referitor la ajutoarele de la primărie, dacă se va putea opera asupra acestora, în urma deciziei instanţei.

Guvernul a redus totodată la 425 de lei şi plafonul de venit maxim acceptat pentru acordarea de ajutoare de încălzire în cazul persoanelor care folosesc gaze naturale, lemne, cărbuni sau combustibili petrolieri.

 1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor