Mica Indie de la Medicină

5Comentarii
Mica Indie de la Medicină
TIMIŞOARA - Se simte dator faţă de cei care l-au învăţat tainele medicinii şi a decis să profeseze în România. Aceasta este povestea lui Mohammad Babar, un indian care s-a stabilit la Timişoara.  Peisaje din India

„Simt o datorie faţă de românii pe care am învăţat medicina”, ne povesteşte Mohamad Babar, medic rezident în anul al II-lea. El provine din provincia indiană KASMIR şi este un adevărat lider de opinie în rândul celor aproape 200 de conaţionali ai săi care alcătuiesc comunitatea indiană din Timişoara. Mohammad Babar face parte din cea de-a doua serie de studenţi indieni care au venit să studieze la Universitatea de Farmacie şi Medicină „Victor Babeş”.

„Vorba circulă. Au venit rude, cunoştinţe, colegi, aici unul îl trage pe celălat”, povesteşte Mohammad despre venirea lui în oraşul de pe Bega. Pe lângă faptul că învăţământul este de calitate şi le place oraşul, şcolarizarea costă 3.600 de dolari pe an, spre deosebire de 10.000 de dolari, cât ar trebui să plătească în India.

 „La noi concurează câteva sute de persoane pe un loc la universităţile de stat. Oraşul este minunat, însă din păcate curăţenia pe care am găsit-o în 1997, când am venit aici, nu mai există”, se plânge Mohammad, care este la curent cu tot ce se întâmplă în oraş şi se declară anti-Telpark, sistem pe care îl consideră abuziv.

El este căsătorit cu Madia, o româncă ce poartă nume arăbesc. Împreună au un fiu de 11 luni, Mohammad Famad Harris. „Foarte mult contează comportamentul oamenilor, iar eu am fost ajutat aici încă din prima zi”, îşi aminteşte medicul. Vorbeşte foarte bine limba noastră şi spune că nu i-a fost greu s-o înveţe pentru că, în mod surprinzător, există cuvinte româneşti care coincid perfect cu unele folosite în Kasmir, unde se vorbeşte limba persană.

„Voi spuneţi hamal, nas, talpă, duşman, murdar. Şi noi folosim aceste cuvinte care înseamnă acelaşi lucru”, ne-a spus indianul.

Patron la îndemnul preşedintelui

Mohammad are un magazin de suveniruri indiene în Dubai şi de curând a deschis unul şi la Timişoara. „Magazinul l-am deschis împreună cu un coleg la îndemnul preşedintelui Băsescu, care atunci când a vizitat ţara noastră i-a îndemnat pe indieni să investească în România. Vindem ornamente, haine, şaluri, caşmir, obiecte din lemn de nuc sculptate, farfurii din marmură aurită, material folosit la construcţia Taj Mahal, cuverturi, aduse din 22 de state indiene”, ne-a informat Mohammad, care consideră că fiecare indian este un ambasador al ţării sale.

Deşi s-a acomodat la Timişoara, dorul de părinţi şi de locurile în care a copilărit îi dă de multe ori târcoale. Noroc cu tehnologia modernă de care se foloseşte pentru a comunica. Evident, cel mai folosit este Internetul, dar şi telefonul, deşi zece minute de convorbire ajung să coste 20 de lei. Un bun prieten de-al său, care îl ajută şi la magazin, Suneem Ahmad Khan, este în anul VI la medicină generală şi deşi şi-ar dori să se stabilească în oraşul nostru, spune că motive personale îl împiedică să facă acest lucru.

„Eram la liceu în Kasmir şi într-o vacanţă, un fost coleg, mi-a povestit despre Timişoara. Calitatea învăţământului este superioară faţă de alte ţări din estul Europei”, crede tânărul. Aici avem teren liber să facem orice în domeniul academic”, ne-a spus Suneem, distins în 2005 cu premiul special la concursul naţional MEDIS, unde a participat cu o lucrare despre infecţiile care apar la nou-născuţi.

Îl întreb de ce a ales să practice medicina şi faţa i se luminează. „Am ales medicina pentru că este o profesie nobilă, care poate să-i ajute pe oameni. În India, medicul este al doilea după Dumnezeu, ne-a povestit Suneem. Spune că spre deosebire de alte popoare, care sunt rasiste, românii sunt iubitori, calzi şi îl fac să se simtă ca acasă.

Mâncare condimentată şi sarmale

De acelaşi tratament a avut parte şi Kaushal Bharad, venit la Timişoara la îndemnul tatălui său, medic ortoped. „Pentru mine, limba română este o problemă pentru că nu am reuşit să o învăţ încă. La şcoală se predă în engleză, însă când merg prin magazine nu reuşesc să mă înţeleg cu toţi vânzătorii”. Cu aceeaşi situaţie se confruntă şi Vashishtha Doshi. El este fiul unui industriaş care deţine o fabrică de aer condiţionat.

„Indienii sunt rasa cu cea mai mare adaptabilitate din lume, se pot acomoda oriunde”, crede Doshi. Pentru că ştie cum merg afacerile, are următoarea teorie: „medicina este una dintre cele mai mari industrii aducătoare de bani din lume”. Un alt indian care studiază la UMF este şi Sofi Asif Mohiudin, fiul ministrului Pădurii.

„Am avut verişori care au studiat în Timişoara, aşa am ajuns să vin aici”, ne-a spus Asif, student în anul V. Întrebat cum se împacă cu bucătăria românească, Asif ne-a spus că îi plac sarmalele. „Noi mâncăm foarte condimentat aşa că toată lumea îşi aduce condimente din India. Mai luăm masa şi în oraş, dar în general ne gătim noi acasă”.

Medicina, o investiţie

Cel care le poartă de grijă, conferenţiarul Andrei Motoc, directorul adjunct al Biroului de Relaţii Internaţionale, spune că studenţii străini aleg Timişoara pentru calitatea pregătirii, frumuseţea oraşului şi vremea prielnică. „În plus, indienilor le sunt recunoscute studiile de Ministerul Sănătăţii şi cel al Educaţiei din ţara lor, încă din anii ’60. În India, venitul pe cap de locuitor este de 21 de dolari pe lună, iar un medic câştigă câteva sute de dolari până la o mie. Dacă îşi deschide policlinică, câştigul ajunge la câteva mii de dolari lunar”, ne-a declarat Motoc.

Conferenţiarul ne-a mai spus că majoritatea părinţilor studenţilor, fiind modeşti, fac credit la bancă pentru a-şi putea ţine copiii la studii în Timişoara. „O iau ca pe o investiţie de viitor. În plus, dacă se angajează în Arabia Saudită sau în Kuweit, unde alţii nu rezistă din cauza climei, câştigă 3.000 de dolari lunar”, a mai adăugat Motoc.

Diana Lupulescu
diana.lupulescu@informmedia.ro5Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor