Meserii noi sau dispărute

Meserii noi sau dispărute
BUCUREŞTI – Ministerul Muncii a făcut un studiu despre evoluţia ocupaţiilor din România în ultimele trei decenii dar a estimat şi ce profesii vor dispărea sau vor deveni mai căutate pînă în anul 2010.

A fost ales anul 2010 pentru că din punct de vedere al specialiştilor în domeniu, acesta marchează sfîrşitul unei etape a restructurărilor de pe piaţa muncii. Rezultatele studiului vor putea fi folosite pentru elaborarea viitoarelor politici publice legate de ocuparea şi formarea forţei de muncă. Şeful direcţiei de politici pentru forţa de muncă Eugen Blaga spune ce meserii s-au schimbat în ultimii ani şi ce meserii au apărut.

Care sunt meseriile cu tot mai puţină căutare?

“Desenator ethnic, dulgher, manipulant, sobar, pachetar, tâmplar, tratamentist. Acestea sunt ocupaţii pe cale de dispariţie. S-au schimbat fundamental ocupaţii ca cea de mecanic, de inginer constructor, de inginer constructor de telecomunicaţii sau de cioplitor. Sunt şi ocupaţii care au apărut în ultimii din 5 ani: confecţioner, designer, analist programator, finisor, manager, montator de diverse tipuri”, a explicat Eugen Blaga. În anul 2010, generaţiile născute după 1989 vor intra din ce în ce mai mult pe piaţa muncii.

Ce aduce viitorul?

“Cred că se va crea o tendinţă de reducere a calificărilor din agricultură, silvicultură şi pescuit, precum şi lucrătorilor necalificaţi şi va o creştere importantă în zona ocupaţiilor intelectuală, a celor cu studii superioare, în zona lucrătorilor calificaţi în domenii de prelucrare şi în zona serviciilor şi comerţului”, a spus ministrul muncii, Gheorghe Barbu.

Studiul relevă că într-un număr semnificativ de firme s-a descoperit o neadecvare între încadrarea pe post şi calificarea obţinută în urma unei şcoli. Ministrul Gheorghe Barbu crede că din studiu se desprinde şi o concluzie pentru angajatori. Aceea că trebuie să investească mai mult în resursele umane, să ofere locuri de muncă mai atractive şi să se ocupe de dezvoltarea capacităţilor profesionale ale angajaţilor.

Studiul a fost făcut de institutul de cercetare în domeniul muncii în colaborare cu institutul de sondaje CURS, pe baza unor date statistice, anchete de teren şi analiza a 105 ocupaţii semnificative din toate ramurile economice.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !


Regulament de plasare a anunturilor