Meserii de dictatori

2Comentarii
Familia Ceauşescu
Familia Ceauşescu
Priviţi de mulţi ca nişte personalităţi intangibile, cei mai cunoscuţi dictatori ai secolului trecut au fost şi ei la rândul lor nişte oameni simpli. Chiar mai mult, au avut parte de o copilărie nefericită, provenind din familii sărace şi destrămate.

De cele mai multe ori s-au văzut nevoiţi să plece la o vârstă fragedă de acasă şi şi-au luat orbeşte destinul în mâini. Conjuncturile au făcut de fapt diferenţa. Trecutul lor însă îi etichetează ca pe nişte persoane care şi-au ratat viitorul. Până la un anumit punct însă… Ceauşescu, Stalin, Hitler ori Saddam Hussein, cei mai tirani dintre tiranii secolului trecut, au înfruntat în tinereţe greutăţile cu care s-au confruntat toţi oamenii simpli din acele vremuri.

Ba chiar mai mult. Nicolae Ceauşescu, cel mai mediatizat dictator român de pe mapamond, s-a născut în satul Scorniceşti, judeţul Olt, la 26 ianuarie 1918, într-o familie de ţărani. La vârsta de 11 ani, după absolvirea şcolii primare, Ceauşescu a plecat la Bucureşti, unde s-a angajat ca ucenic cizmar. La scurt timp însă, Ceauşescu a avut şi un alt „hobby”: închisoarea. În 1932, după ce a devinit membru al Partidului Comunist Român a fost arestat pentru prima oară, pentru agitaţie comunistă în timpul unei greve.

În 1934 au mai urmat încă alte trei arestări: pentru colectare de semnături în sprijinul eliberării unor muncitori feroviari acuzaţi de activitate comunistă şi pentru alte acţiuni similare. În urma acestor arestări, Ceauşescu este etichetat de autorităţile vremii drep „agitator communist periculos”, precum şi „distribuitor activ de material de propagandă comunistă şi antifascistă”.

Arhitect, vagabond, soldat, spion

Viitorul dictator al Germaniei, Adolf Hitler, s-a născut la Braunau-am-Inn, la 20 aprilie 1889, oraş ce făcea parte din fostul Imperiu Austro-ungar. După moartea părinţilor s-a mutat la Viena unde a încercat să se înscrie la cursurile Academiei de Arte Frumoase, încercare ce s-a soldat cu un eşec.

Timp de şase ani a dus o viaţă mizeră în cele mai sărace cartiere ale oraşului. Odată cu începerea Primului Război Mondial şi-a descoperit scopul în viaţă, câştigând Crucea de Fier, clasa 1. Sfârşitul războiului l-a surprins într-un spital, fiind rănit în urma unui atac cu gaze al englezilor.

După terminarea războiului, Hitler şi-a schiţat deja în minte ceea ce urma să devină naţional-socialismul. O gândire bazată pe un anti-semitism crud şi o orientare rasistă asupra societăţii şi a valorilor ei. În anul 1919 el a devenit spion al departamentului politic al armatei bavareze, prilej cu care a intrat în contact cu Partidul Muncitoresc German. Astfel s-a deschis drumul ascensiunii la putere a lui Hitler.

Nume de cod: Asasin

Saddam Hussein, unul dintre cei mai cruzi dictatori ai Irakului s-a născut într-un sătuc din apropierea localităţii Takrit, în anul 1937. În adolescenţă Saddam s-a înrolat în mai multe bande rebele anti-britanice şi anti-occidentale. După ce a căzut monarhia din Irak, Saddam a fost un pion important într-un complot de asasinare a primului ministru, Abdel-Karim Qassem.

Însă conspiraţia a fost demascată, iar Saddam a fost nevoit să părăsească ţara. După ce s-a întors în Irak, Hussein a câştigat o poziţie de conducere în mişcarea revoluţionară din ţară. În 1979, a devenit preşedintele Irakului. La scurt timp a urmat o acţiune vastă de epurare a duşmanilor săi.

Sute de politicieni şi oameni de cultură au fost executaţi la ordinul lui Saddam. Totul s-a întâmplat la o întâlnire condusă de Saddam, în care citea dintr-un fel de catalog numele celor care aveau să fie ucişi. Oamenii lui Saddam îi conducea pe aşa-zişii „duşmani” ai ţării afară din sală unde erau executaţi pe loc.

Cantorul şi spionul Stalin
Stalin s-a născut în oraşul Gori, Georgia, ca fiul al cizmarului Vissarion Ivanovici Djugaşvili, un tată de o cruzime extremă. Mama sa, Ekaterina Geladze, s-a născut într-o familie de iobagi. Ceilalţi trei copii ai lor au murit tineri. Iosif, mângâiat „Soso”, a fost practic singur la părinţi. La opt ani, Soso a început învăţătura la şcoala bisericească din Gori.

În scurtă vreme a devenit cel mai puternic sportiv şi cel mai bun la învăţătură. Când a împlinit 14 ani a fost răsplătit cu o bursă la Seminarul teologic din Tiflis, o instituţie a bisericii ortodoxe rusă, unde a început să înveţe din 1894. El era plătit pentru cântatul în cor (prima sa meserie din care a câştigat un fel de salariu), bani care se adăugau la mica sa bursă.

Mai târziu, experienţa sa practică l-a făcut util partidului bolşevic, fiind ales în Comitetul Central în ianuarie 1912. Unii istorici au afirmat că în această perioadă Stalin era de fapt spion ţarist infiltrat în partidul bolşevic, dar nu există documente de încredere care să ateste acest fapt. În 1913 el a adoptat numele Stalin, ceea ce înseamnă „de oţel” în rusă.

Amantul din Uganda
Idi Amin, celebrul dictator al Ugandei din anii ’70, despre care recent a fost făcut şi un film, a fost foarte cunoscut pentru cei peste 40 de copii pe care i-a avut. Ca şi alţi dictatori, Idi Amin a fost caracterizat drept o persoană extrem de crudă, cu o personalitate de grandoman.

Conform organizaţiilor pentru drepturile omului, peste 500.000 de persoane au dispărut în timpul regimului dictatorial de opt ani al lui Amin. Fostul dictator a murit în august 2003, la varsta de 78 de ani.

Politicianul Mao Zedong

Mao Zedong s-a născut în 26 decembrie 1893 şi a fost un om politic chinez, lider al Partidului Comunist Chinez. În urma războiului civil, în 1949 Partidul Comunist Chinez sub conducerea lui Mao Zedong a preluat puterea în China, proclamînd Republica Populară Chineză.

Mao Zedong a instaurat o dictatură sîngeroasă, zeci de milioane de chinezi fiind ucişi în timpul în care acesta a condus China.2Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor