Memorialului Revoluţiei din Timişoara riscă evacuarea

6Comentarii
Memorialului Revoluţiei din Timişoara riscă evacuarea
Timişoara – Început de săptămână cu circ la sediul Memorialului Revoluţiei din Decembrie 1989 de pe strada Emanoil Ungureanu nr. 8. Imobilul în care funcţionează Asociaţia Memorialul Revoluţiei a fost retrocedat de către primărie urmaşilor foştilor proprietari, surorile Margareta Teodorescu şi Cristina David.

Spaţiul pe care Asociaţia l-a primit, în anul 1998, în folosinţă gratuită, pe 99 de ani, de la primărie a fost predat, luni, proprietarilor.
Asociaţia care administrează Centrul Naţional de Documentare şi Informare Publică despre Revoluţia din 1989 riscă să ajungă în stradă cu miile de documente, fotografii şi filme adunate în perioada post-decembristă, practic întreaga istorie a Revoluţiei. Margareta Teodorescu, împreună cu revoluţionarul Petre Juravle, mandatarul proprietarilor, care deţine şi el 30 la sută din clădire, şi avocatul lor, Florin Kovacs, au venit, luni, la Memorial, pentru a încheia procesul-verbal de predare-primire a imobilului. Reprezentanţii Asociaţiei Memorialul Revoluţiei, în calitate de chiriaşi, au refuzat să le permită accesul în clădire, ţinând cont de faptul că Asociaţia a formulat o acţiune în instanţă, prin care cere anularea dispoziţiei primarului de retrocedare în natură.

Chirie sau evacuare
“Clădirea aceasta a fost cumpărată pe munca bunicului meu, nu este luată cu japca. Noi am trimis o notificare prin care am spus că suntem de acord ca Memorialul să rămână în chirie, dar nu ni s-a răspuns”, a declarat Margareta Teodorescu. Iniţial, proprietarii au fost de acord cu despăgubirile băneşti, dar ulterior au cerut restituirea în natură. “S-a ajuns într-o situaţie hilară. Noi am consolidat clădirea, s-au investit 16 miliarde de lei vechi, şi să plătim, acum, chirie? Nu putem pleca nicăieri, nu avem unde! Noi nu vrem decât să ne continuăm activitatea în această clădire. Statul român ar trebui să o cumpere şi să ne-o dea în folosinţă. Am impresia că se doreşte desfiinţarea acestui Memorial, care este al tuturor românilor”, a declarat preşedintele Asociaţiei Memorialul Revoluţiei, Traian Orban. Reprezentantul proprietarilor susţine că imobilul ar fi fost evaluat la nici mai mult nici mai puţin de şase milioane de euro.
Proprietarii au rezolvat problema în favoarea lor la primărie: “Instanţa ne-a obligat să emitem dispoziţia de retrocedare, iar astăzi trebuia să se facă predarea imobilului. Domnul Orban nu a permis accesul înăuntru, drept pentru care proprietarii au venit aici, au fost de acord să preia clădirea fără să o viziteze, şi s-a făcut un alt proces-verbal prin care au preluat imobilul”, ne-a declarat purtătorul de cuvânt al municipalităţii, Flavius Boncea. Ce se întâmplă acum cu Memorialul? “Primăria ne-a pus în posesie, dar nu îi scoate nimeni afară pe chiriaşi acum, cinci ani stau acolo, după cum prevede legea, dar cu condiţia să plătească o chirie de 2.500 de euro pe lună. Există o hotărâre de guvern care prevede cum se calculează această chirie”, spune avocatul Florin Kovacs.
Interesantă este şi poziţia administraţiei oraşului din care a pornit Revoluţia în acest scandal. Sediul este disputat în instanţă încă de mai mulţi ani, se ştia care va fi finalitatea, dar nu s-a oferit nicio alternativă, de exemplu un alt spaţiu. Purtătorul de cuvânt al primăriei pune că, pentru aceasta, Asociaţia ar fi trebuit să solicite să primească un alt imobil, lucru pe care nu l-ar fi făcut. Boncea susţine că, de-acum, “nu mai e treaba primăriei, ci a proprietarilor şi a Memorialului” şi că, fiind obiectiv de interes naţional, guvernul ar trebui să rezolve problema. Şeful Direcţiei de Patrimoniu, Nicuşor Miuţ, spune că, oricum, municipalitatea nu are spaţiu disponibil pentru Memorial.6Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor