Medicii din Timis se pregatesc de greva generala

De Valentin Rusu
6Comentarii
Medicii din Timis se pregatesc de greva generala
Medicii sunt nemulţumiţi, Sănătatea e subfinanţată, iar “ţipetele” lor de disperare în mitingurile organizate se pare că, deocamdată, nu au dus niciunde. Între timp, însă, se adună semnături pentru grevă generală.

Sanitas Timiş a strâns peste 2.600 de semnături de la asistente şi medici pentru organizarea unei greve de avertisment sau generale. La nivel naţional, peste 70.000 de cadre medicale au dat cu subsemnatul pentru protest.

“Acum urmează să avem Consiliul Naţional la Bucureşti şi să evaluăm cele 70.000 de semnături, dacă sunt suficiente să declanşăm greva”, a declarat Livius Cârstea, preşedintele Sanitas Timiş.

Guvernanţii au răspuns la demersurile medicilor prin tăcere. Medicii nu îşi doresc un conflict de amploare cu guvernanţii. „Scopul nostru priveşte sănătatea tuturor cetăţenilor români, pe care o politică financiară iraţională nu numai că-i conduce la pauperizare, dar le şi subminează sănătatea pe termen lung, cu consecinţe incalculabile. Medicii nu-şi doresc să fie părtaşi la politicile financiare imorale, care îi transformă, alături de asistenţi şi de toţi ceilalţi profesionişti din sănătate, în ţapii ispăşitori ai incapacităţii, voite sau nu, a celor ce ne conduc. Greva este ultima manieră de protest care ne-a mai rămas, iar responsabilitatea declanşării ei nu ne aparţine”, a spus dr. Florin Chirculescu, preşedintele Federaţiei Sindicatelor Medicilor „Dr. Ioan Cantacuzino”.

Lista revendicărilor conţine şase solicitări majore, respectiv alocarea a minumum 6% din PIB pentru sănătate, o legislaţie care să garanteze independenţa profesională a celor care lucrează în sistemul public şi privat, o lege specifică sistemului de sănătate în care proiectul privind performanţa să reprezinte un capitol, apărarea demnităţii şi renunţarea la denigrarea profesioniştilor de către autorităţi, organizarea unităţilor medicale cu paturi în sistem public pentru asigurarea unor servicii prompte şi de calitate pentru pacienţi.

Susţin aceste revendicări reprezentanţii Coaliţiei profesioniştilor: Colegiul Medicilor Dentişti, ai Colegiului Psihologilor, Colegiul Farmaciştilor, Ordinul Biochimiştilor, Biologilor şi Chimiştilor în sistemul sanitar din România, Federaţia SANITAS, Camera Federativă a Sindicatelor Medicilor din România, Societatea Medicilor din Colectivitatile de Copii Tineri şi Asociaţia Medicilor Rezidenţi din România.6Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor