Măsuratul oilor la Lelese

Măsuratul oilor
Măsuratul oilor
LELESE – Pădurenii din Lelese păstrează tradiţia în creşterea oilor. În luna mai a fiecărui an, are loc măsuratul oilor, altfel spus se stabileşte ordinea în care oamenii îşi vor lua, de la stână, brânza. La stână, sâmbătă la ora prânzului, s-a adunat tot satul pentru a participa la eveniment.  Masuratul oilor la Lelese 07.05.2007 Masuratul oilor la Lelese 07.05.2007 (1)

După ce preotul a stropit oile şi ciobanii cu apă sfinţită a început mulsul mioarelor. Fiecare dintre cei 11 gospodari care aveau aproximativ 175 de mioare la stână au muls laptele oilor în găleţi împodobite cu flori în care s-au pus şi bani mărunţi. Când s-a terminat mulsul, ciobanul stânii a măsurat laptele strâns cu „cupa şi cu lingura”.

Cel care strânge cel mai mult lapte este declarat băcioni la stână şi va fi primul care va lua brânză. Anul acesta, băcioni a fost numit Gheorghe Achim, un gospodar în vârstă de 75 de ani. După ce măsuratul oilor s-a încheiat, oamenii s-au aşezat lângă stână şi au petrecut la iarbă verde. Între ei s-au aflat şi femei în vârstă care au venit îmbrăcate în straiele de sărbătoare ale pădurenilor.
Încrustate în lemn

Pădurenii mai păstrează obiceiul notării cantităţilor de lapte date de oile fiecărui gospodar, pe un băţ din lemn de alun, care rămâne la stână, în grija ciobanului, pe toată durata anului. În lemn se încrustează semne specifice pentru cantităţi cuprinse între cinci litri şi 250 de ml de lapte.

Cunoscătorii oieritului spun că la fiecare cinci litri de lapte muls la măsuratul oilor, gospodarul trebuie să primească, într-un an, 40 de kilograme de caş.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !


Regulament de plasare a anunturilor