Guvernul Romaniei ingradeste dreptul la educatie al copiilor din Masloc

De Corina Eva
Reactualizat la:
Guvernul Romaniei ingradeste dreptul la educatie al copiilor din Masloc
Guvernul României lasă copiii de la Maşloc în continuare pe străzi. O nouă Hotărâre de Guvern a suplimentat bugetul Ministerului Educaţiei pe 2011. Din cele 20 de unităţi de învăţământ din Timiş aflate pe lista de priorităţi a învăţământului timişean „urgenţele”, două la număr, printre care şi Maşlocul, au fost efectiv „uitate” de la plăţi.

„Se suplimentează bugetul Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2011 pentru stingerea datoriilor unităţilor de învăţământ preuniversitar de stat și de unitățile din subordinea Autorității Naționale pentru Sport și Tineret faţă de firmele prestatoare şi stingerea numărului mare de litigii apărute ca urmare a întârzierilor la plată”, se arată în recenta HG nr 1002.

Începutul anului şcolar 2011-2012 i-a prins pe cei aproximativ 70 de copii de grădiniţă de la Maşloc în stradă. O construcţie nouă, începută în urmă cu cinci ani, cu destinaţia de grădiniţă, finalizată în procent de 100%, nu a fost dată în funcţiune nici astăzi. Motivul: constructorul nu şi-a primit banii de la Ministerul Educaţiei, contractantul lucrării. Inspectoratul Şcolar a găsit la deschiderea anului şcolar o primă soluţie de compromis, până la efectuarea plăţii către constructor: funcţionarea grădiniţei în vechea locaţie.

Săptămânile trecute toţi copiii au fost trimişi acasă după ce s-au îmbolnăvit din cauza frigului şi a condiţiilor improprii. Recent, au fost aduşi înapoi şi înghesuiţi într-o singură încăpere a aceleiaşi construcţii vechi şi fără căldură, autorităţile locale investind într-o aerotermă. Tot acestea din urmă au improvizat şi o funcţionare a reţelei de curent, pentru a preveni un pericol evident reprezentat de instalaţiile învechite. „O astfel de decizie este de neconceput. Oare trebuie, Doamne fereşte să moară cineva, pentru a se realiza cât de gravă este situaţia? Nu pot să-mi dau seama cum este posibilă o astfel de decizie. Copiii aceştia sunt purtaţi pe străzi. Trăim un coşmar de cinci ani de zile”, a spus Aura Danielescu, director unitatea de învăţământ Maşloc.

„Am trimis către minister lista cu obiectivele considerate prioritare, am făcut demersurile necesare care se impun în acest caz. Cunosc situaţia de la Maşloc. Să nu uităm că acolo avem de-a face şi cu o fraudă de câteva sute de milioane, pentru că recent clădirea despre care vorbim a fost vandalizată. Vor urma şi alte suplimentări de buget, însă nu ştim exact ca termen ce înseamnă acest lucru. În continuare Maşlocul reprezintă o prioritate ” a spus Marin Popescu, inspector şcolar general Timiş.

Frigul a trimis acasa copiii de la gradinita din Masloc

Copilasii din Masloc au inceput anul scolar pe strazi. Lipseste finantarea pentru gradinita0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

Maşloc.
TION.RO

Search in Maşloc

Filtrare cautari

Contacteaza-ne
Adrese utile