Marea pictura naiva isi gaseste loc la Palatul Baroc

Marea pictura naiva isi gaseste loc la Palatul Baroc
S-a născut în Banat, la Ghilad, a participat la expoziţii din 11 ţări de pe trei continente şi este considerat de critică cel mai mare peisagist-ţăran din România. Din 25 noiembrie şi până în 9 decembrie, operele lui Viorel Cristea vor putea fi admirate la Palatul Baroc din Timişoara.

Artistul a încetat din viaţă în mai 1992 şi, pentru o lungă vreme, în pofida reputaţiei sale – cel mai mare pictor naiv din România, a fost aproape dat uitării. „Cine este Viorel Cristea? Parcurgându-i din priviri opera, îl regăsim cu (…) îndrăzneala de a nu abdica de la un crez, cu generozitatea şi dorinţa fierbinte de a construi ceva, nu pentru sine, ci pentru întreaga comunitate, în care, în felul acesta se poate integra. Ce înseamnă opera lui Viorel Cristea? (…) Opera acestui modest şi atât de fragil fiu al Ghiladului depăşeşte cu mult hotarele unei şcoli naţionale, înscriindu-se în familia mare a artei naive, căreia îi aduce farmecul locurilor şi obiceiurilor de la noi, cât şi exemplul unei mari lecţii de pasiune şi dăruire”, spune criticul de artă Radu Ionescu. Vernisajul va avea loc joi, 25 noiembrie a.c., la ora 18.00, la Palatul Baroc din Piaţa Unirii din Timişoara. Vor prezenta Marcel Tolcea, directorul Muzeului de Arta Timişoara, şi Eugen Bunaru, scriitor. În cadrul evenimentului va fi lansat albumul „Viorel Cristea sau poezia picturii”, realizat de Marian Oprea.

Codrina Diana Tomov0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !