Marea confruntare între Traian Băsescu şi Mircea Geoană

137Comentarii
Marea confruntare între Traian Băsescu şi Mircea Geoană
Confruntatea dintre candidatul susţinut de PD-L, Traian Băsescu, şi candidatul PSD, Mircea Geoană, a avut loc joi seara, de la ora 19. Locul de desfăşurare a fost Palatul Parlamentului, iar dezbaterea a durat aproximativ două ore şi jumătate.

Două întrebări pe teme la liberă alegere.

T. Băsescu: La confruntarea trecută, una dintre întrebările mele a fost legată de faptul că nu vă găseam când aveam nevoie de dvs. Răspunsul era că aţi fost la domnul Vîntu. Aştept scuzele dvs. că, într-o confruntare prezidenţială, aţi minţit.

M. Geoană: Nici mie nu-mi place domnul Vîntu.

T. Băsescu: Nici astă-noapte nu v-a plăcut ?

M. Geoană: Am avut o întâlnire cu Vîntu, aşa cum aţi avut dvs. zeci de întâlnri cu acest om. Cred că a fost un lucru decent. M-a sunat după ce i-am spus că este “malefic” într-un interviu.

Dilaog pe primele 5 teme stabilite cu staff-urile de campanie.

JUSTIŢIE

O veţi numi pe Lidia Bărbulescu preşedinte al ÎCCJ?

M. Geoană: Eu nu am elemente ca să raspund. Nu-i cunosc pe aceşti oameni.

Voi fi preşedintele care voi asigura independenţă reală Justiţiei. De asemena, am semnat cu partenerii mei Pactul Naţional pe Justiţie. Avem nevoie să investim în tribunale comerciale. Justiţie independentă, fără dosare politice. Asta este justiţia de care avem nevoie.

T. Băsescu: Nu o voi numi pe doamna Lidia Bărbulescu preşedinte al ÎCCJ.

În ceea ce priveşte legile, domnul Geoană a vorbit despre Legea rărpunderii fiscale. Legea vizează două lucruri: răspunderea agentului economic pentru plata obligaţiilor la stat şi răspunderea statului atunci când nu-şi face obligaţiile faţă de agenţii economici. Cei mai mari câştigători al acestei legi sunt agenţii economici.

Victoria în lupta împotriva corupţiei… în acest mandat nu aţi mai auzit de nicio privatizare frauduloasă, lucru de care sunt mulţumit.

M. Geoană: România este cea mai coruptă ţară ca percepţie străină din întreaga Europă. Este clar că avem o problemă cu acest fenomen. Eşuăm pentru că încercăm să politizăm actul justiţiei. De asta l-am adus pe Klaus Johannis.

T. Băsescu: Eu n-aş vorbi atât de urât despre ţara mea. Recunsoc că există fenomenul, dar nu a mai existat întrucât nu am mai dat pe nimic clientelei politice (…) Mare problemă în Justiţie este că mii de români nu-şi găsesc dreptate în Justiţie. Primesc sute de scrisori în care oamenii reclamă nedreptatea.

M. Geoană: Eu candidez fără să nu am niciun dosar penal aşa cum aţi avut dumenavoastră. Nu am nicicun fel de dependenţă faţă de nimeni. Şi voi veghea să fie aşa si după ce ajung la Cotroceni.

MEDIUL DE AFACERI

Formulaţi un mesaj important pentru mediul de afaceri.

T. Băsescu: Mediul de afaceri este mulţumit că s-a reuşit stabilitatea monedei naţionale. Dincolo de faptul că s-a rezolvat problema expploziei ratei de schimb, m de af ne cere să comasăm mai mult taxele, să consolidăm taxa unică, să nu mărim TVA-ul. Cere debirocratizare.

M. Geoană: Legea responsabilităţii fiscale va asigura, în premieră, introducerea unui mecanism periodic de verificare a cheltuirii şi eficientizării banului public. Vor fi eliminate rectificările abuzive de buget.

T. Băsescu: Pilonul major al programului anticriză a fost legat de suficienţi bani la Fond astfel încât Banca Mondială să poată menţine cursul. Una dintre măsurile esenţiale luate a fost legată de neimpozitarea profitului reinvestit. După stabilizarea economică din 2010, în 2011 vom reduce cota unică de la 16 la 14. Efectul va fi că antreprenorii vor investi banii şi vor crea locuri de muncă noi.

M. Geoană: Programul anticriză ala actualului guvern este ineficient. Evident că trebuie să luăm banii de la FMI.

T. Băsescu: Ce piaţă a căzut domnule Geoană. Aş vrea să aflu ce pieţe de export au căzut.

M. Geoană: Firme în insolvenţă…

T. Băsescu: Pe ce pieţe domnule Geoană?

M. Geoană: Pe pieţele occidentale.

T. Băsescu: Exporturile româneşti au crescut în Olanda (…). Eu sunt un politician care poate să-şi recunoască greşelile.

M. Geoană: Ceea ce reproşează guvernului mediul de afaceri: acuză lipsa unui program strategic de dezvoltare şi lipsa unui program guvernamental de construcţii.  Avem nevoie de un guvern solid şi competent.

ECONOMIE, FINANŢE, CRIZA ECONOMICĂ

M. Geoană: Imediat ce FMI şi Banca Mondială vor reveni la Bucureşti, vom discuta încă din prima zi de guvernare Johannis pentru a salva sistemul privat. Este o luptă energică pentru salvarea locurilor de muncă. Da! Domnule Băsescu aşa cum am acceptat compormisul, cât am fost la guvernare, să păstrăm cota unică, pentru că în perioada de criză nu cresc taxele.

Prima noastră opţiune va fi să reducem taxele, contribuţiile de ajutor social. Va trebui să regândim modelul economic românesc. Industria nu este un morman de fiare vechi şi trebuie ajutată. Vom face un buget  pe marile axe de dezvoltare ale României. Locuri de muncă. Locuri de muncă. Locuri de muncă.

T. Băsescu: Politica economică trebuie să intre mult mai puternic în mediul rural. În viziunea mea, parte din aceşti bani trebuie să se îndrepte către crearea de locuri de muncă în mediul rural pentru tineri şi femei.  Numai când vom face întreprinderi mici şi mijlocii, fermierul va începe să poată gândi să atingă prosperitatea.

T. Băsescu: Eu cred că cei doi piloni sunt baza programului anticriză româneşti. Un pilon: finanţarea rezervei BNR, iar al doilea pilon a fost legat de finanţarea deficitului bugetului de stat pentru a se putea plăti salarii, pensii, investiţii.

M. Geoană: Nu sunt de acord. Adevărata critică la adresa Guvernului Boc este că avem cea mai mică notă la prorgamul de luptă anticriză din Europa.

T. Băsescu: Cine a pus, domnule, această notă. Numele institututlui, vă rog. (contracandidatul nu i-a răspuns – n. red.)

M. Geoană: Voi relua ideea unui moratoriu pentru 12 luni pentru plata micilor întreprinderi. Pentru cei care au luat credite şi au pierdut locuri de muncă, să încurajăm băncile să putem să-i ajutăm.

SECURITATEA NAŢIONALĂ

T. Băsescu: Securitatea naţională este legată de apartenenţa noastră la NATO. Securitatea sanitară, alimentară, securitatea din punct de vedere al aprovizionării cu energie sunt un complex care vizează viaţa oamenilor. Dacă am trata securitatea numai din punct de vedere al capacităţilor miliare, ar însemna să scoatem în afara conceptului de securitate exact elementele fundamentale care dau viaţa de zi cu zi a oamenilor.

M. Geoană: Asistăm inclusiv la o problemă de securitate economică naţională. Avem nevoie de a putea să ne întărim potenţa economică a acestei ţări. Avem exemplul cel mai bun şi cel mai delicat cu această pandemie. Statul român încă nu este echipat cu instrumentele pentru a ne putea apăra de aceste riscuri. Domnul Băsescu are dreptate, să extindem CSAT, dar şi siguranţşa alimentară (…).

T. Băsescu: Domnul Geoană a vorbit de mafia din est, de mafia de vest. Sunt de acord. Dar ce facem cu mafia de la noi? Conglomerate de aceste timp de putere politică, amestecate cu putere economică şi cu putere mediatică (…). Toată structura lui Mircea Geoană în campanie a fost legată de televiziunile lui Voiculescu şi lui Vîntu şi chiar de intervenţia directă a lui Patriciu.

Consider că aceşti oameni înghit bani publici. Eu utilizez aceste nume emblematice, dar mai sunt ca ei. Din păcate, această categorie de oameni de afaceri, susţinută de oameni politici, drenează resursele publice care ar trebui îndreptate către pensii, educaţie, salarii prea mici.

POLITICA EXTERNĂ

M. Geoană: Este un atribut important al preşedintelui. În colaborare cu Parlamentul şi cu Guvernul, preşedintele are un rol important în politica extrnă.  În condiţiile în care lumea se schimbă, trebuie să fie o politică mult mai pragmaică. Va trebui să acordăm o atenţie specială Republicii Moldova care a dat jos ultimul regim comunist din Europa.

T. Băsescu: În politica externă esenţa acţiunii este interesul naţional. România, dincolo de a fi membru NATO, consolidează continuu relaţia cu SUA, investiţiile amerciane pe teritoriul României, dar şi bazele militare americane de la noi. Prin efort diplomatic am reuşit semnarea unui parteneriat cu Franţa.

Imediat după schimbarea regimului comunist de la Chişinău, noua putere a fost de acord şi s-au deschis consulatele româneşti de la Cahul şi Bălţi, iar la Iaşi se va deschide un consulat al Republicii Moldova.

Esenţial este să dezvoltăm o politică de consolidare a păcii la sud de Dunăre, o politică de cuplare a României la Asia Centrală şi mai ales la Marea Caspică, ceea ce am încercat să materializăm prin parteneriate.

M. Geoană: Marea Neagră trebuie să fie un punct strategic în România. O simplă abordare de tip militar strategic la Marea Neagră nu este suficientă.

T. Băsescu: Platoul continental al Mării Negre a fost câştigat de România în proces la Haga. Nu avem a face compromisuri cu nimeni aici. Ucraina trebuie să respecte interesele României în zonă. Nu suntem de acord cu construcţia Canalului Bâstroe.

M. Geoană: A fost decizia mea să încerc să repar relaţia cu această ţară, în condiţiile în care plătim facturi de 4 ori mai mari la curent. (despre vizita acestuia în Rusia – n. red.)

T. Băsescu: Gazele s-au ieftinit cu 30% anul acesta. Ştiţi care e cel mai important contract care s-a semnat cu Rusia? Îmi permiteţi să vă spun?

M. Geoană: Da. Spuneţi. Trebuie să vă mai ascultăm încă trei zile.

T. Băsescu: Trebuie să mă ascultaţi încă cinci ani.

T. Băsescu: Acum două săptămâni s-a semnat un contract de către Trustul de Construcţii Petroliere Constanţa cu GazProm pentru construcţia unei conducte subterane între Novosibisrk şi Soci, care va transporta gaze. România nu are relaţii de subordonare cu Rusia, dar are relaţii de parteneriat.

Dialog pe două teme de interes general:

1. Relaţia dintre preşedinte şi Guvern

2. Relaţia dintre preşedinte şi Parlament

Cum interpretaţi raportul de colaborare şi de autoritate între cele două entităţi?

T. Băsescu: Trebuie să fie parteneri. Preşedintele afirmă nişte principii pe care le cere la desemnarea premierului. Preşedintele trebuie să vegheze la buna guvernare a Guvernului. Preşedintele are rolul de a aproba remanierea unor miniştri atunci când, prin remaniere, nu se schimbă structura guvernului. Preşedintele este şeful CSAT şi comandantul Armatei, deci trebuie să colaboreze cu structurile acestea.

M. Geoană: Am o viziune şi am şi un comportament democratic total diferit de cel al lui Traian Băsescu. În mandatul lui Traian Băsescu, la inundaţii, domnul preşedinte Băsescu a considerat că soluţia pentru lupta din perioada inundaţiilor a fost să se facă anticipate.

O altă experienţă a lui Traian Băsescu: o relaţie de totală subordonare a prim-ministrului Boc faţă de atitudinea lui Băsescu. Am ambiţia ca preşedinte, ca în premieră în România, să asigur o guvernare în interesul poporului. Domnul Johannis va avea ultimul cuvânt în selectarea membrilor cabinetului Johannis.

T. Băsescu: Pe Vanghelie l-aţi întrebat dacă îi dă voie lui Johannis să aibă ultimul cuvânt?

T. Băsescu: Pe tema scandalului, vreau să vă spun că această expresie mi-a rămas întipărită în minte. Autorităţile spuneau, la Revoluţie ca la Timişoara este scandal. Acum câteva săptămâni la Chişinău tinerii care ieşiseră în stradă au fost catalogaţi ca făcând scandal. Atenţie, cei care etichetau revoluţii sau mişcări de stradă drept scandal, au pierdut puterea.

Veţi avea încă cinci de luptă din partea mea cu clasa politică dacă ea nu se va pune (…) Eu în calitate de preşedinte îi apăr pe români nu pe politicieni.

M. Geoană: Este o relaţie de colaborare între instituţiile fundamentale ale ţării noastre. Parlamentul nu este duşmanul poporului. Am vorbit înintea domnului Băsescu de reducerea numărului de parlamentari, încă din iunie. (Băsescu râde – n. red.). Cred cu tărie că un preşedinte trebuie să aibă o relaţie bazată pe respect, mai ales cu opoziţia. Îl voi invit,a pe noul lider al PD-L, lunar la Cotroceni pentru discuţii.

T. Băsescu: Aplicarea rezultatelor referendumului trebuie să fie făcută imediat, iar Parlamentul trebuie să aprobe ridicarea imunităţii tuturor parlamentarilor. Relaţia preşedintelui cu Parlamentul trebuie să fie cea descrisă de Constituţie.

De ce nu l-aţi vota pe contracandidatul dvs.?

M. Geoană: E clar că nu-l votez pe Traian Băsescu. Sunt convins că românii nu-l vor vota pntru că a eşuat în toate promisiunile pe care le-a făcut naţiunii române. Şi-a trădat aliaţii şi prietenii. Oricând a fost într-o alianţă, şi-a înjunghiat pe la spate partenerii. Nu s-a ridicat deasupra propriului interes de putere sau al celui promovat de partid.  Nu mă duc la Cotroceni cu Ion Iliescu. Domnule Traian Băsescu, vă luptaţi cu trecutul şi cu strigoii trecutului.

Ţara merită o soartă mai bună. Sunt un om politic modern.

T. Basescu: Nu l-aş vota pe Mircea Geoană pentru că este un om slab. Este un om care are nevoie să se mentină în fruntea partidului de Vanghelie, de Hrebenciuc. Un om care a fost susţinut în campanie de domni precum Patriciu, Hrebenciuc, Vanghelie, Ion Iliescu şi, de ce nu, de Sorin Ovidiu Vîntu. El va fi la Cotroceni partenerul celor menţionaţi. Cred că Mircea Geoană nu poate fi preşedintele României şi pentru că nu este un om sincer. Îşi afirmă principii dar le încalcă imediat ce are ocazia. A scris o carte în care, la pagina 68, face praf cota unică. Iar acum două zile a semnat un  acord cu domnul Antonescu, în care menţine cota unică.

Viziunea asupra proiectului de preşedinte al României pentru urmărorii cinci ani

M. Geoană: Mai sunt trei zile până când veţi alege preşedintele României. Sunt un om care a venit în faţa dvs. cu o viziune despre România, cu un proiect despre dezvoltarea ei. Am demonstrat că pot să-i unesc pe români. Vorbesc despre o singură Românie, nu despre un slogan electoral. Trebuie să redefinim modul în care funcţionează economia acestei ţări. Avem nevoie de un nou model social. După 20 de ani, prea multă lume se zbate în sărăcie.

Cu Crin Antonescu am stabilit o relaţie bazată pe dorinţa de a aduce ţării un nou mod de a face politică. Am demonstrat, împreună cu Crin Antonescu, că putem găsi principii de bună guvernare şi că pot aduce echipe în jurul meu.

Sper ca Traian Băsescu să nu apeleze la mijloace şi la atacuri personale şi la modul în care a conceput această campanie care s-a bazat pe minciună, atacuri personale, atacuri la familie.

Vreau să-l îndemn pe Traian Băsescu să demontrăm României că suntem oameni capabili să confruntăm două viziuni şi să nu apelăm la scuze, acuze şi pretexte în absenţa de politici publice autentice.

T. Băsescu: Sunt printre puţinii români care au avut privilegiul să fie aleşi în funcţia de preşedinte al României. Experienţa primului mandat cu bucuriile şi cu eşecurile lui, cu împlinirile lui, îmi arată că pe 6 decembrie România se va afla în faţa unei opţiuni. Una puternică, înspre o societate modernă, sau, poate fi opţiunea întoarcerii în timp prin revenirea la Palatul Cotrocen, a PSD-ului, a lui Ion Ileiscu sau a lui Mircea Geoană. Între momentul de faţă şi data de 6 decembrie românii trebuie să decidă dacă vor o Românie care să intre într-un proces de reformă accelerat, în care vocea românilor să fie auzită, o Românie în care rezultatul referendumului din 22 noiembrie să devină realitate sau vor o Românie a trecutului, în care politicienii să guverneze pentru ei şi pentru grupurile lor de interese.

6 decemnbrie este un punct de cotitură. Această majoritate pe care domnul Geoană a votat-o împotriva referendumului din 22 noiembrie. Alianţa pe care o prezintă domnul Geoană este o majoritate care  a arătat că nu priveşte interesele românilor. Obiectivul acestei alianţe poate fi păstrarea privilegiilor.

Eu propun o Românie în care să trecem imediat la reformarea sistemului politic, o Românie în care nimeni să nu mai beneficieze de imunitate, o Românie în care politicienii să-şi diminueze puterea discreţionară in ceea ce priveşte utilizarea banilor publici.

Sursa: Realitatea.net

 

 137Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor